Fujimori ismét kórházban

Alberto Fujimorit, Peru korábbi elnökét (1990-2000) tegnap helyi idő szerint 17 órakor börtönéből egy limai kórházba szállították át – adta hírül a perui El Comercio. A 72 éves Fujimori emberi jogi bűncselekmények és korrupció miatt 25 éves büntetését tölti. 

Fujimorit márciusban negyedszerre operálták a szájüregében található rákos elfajulás veszélye miatt. Három héttel ezelőtt „jelentős mennyiségű vért” vesztett, azonban akkor nem kérte kórházi áthelyezését, mivel az ország az elnökválasztási kampány utolsó heteiben járt. A kampányban lánya, Keiko Fujimori esélyes jelölt volt, végül hajszálnyi különbséggel (51-49%) Ollanta Humala győzött. Sajtóértesülések szerint az ex-elnök aktívan részt vett a kampány végső hajrájában és volt, hogy napi 300 vendéget fogadott a börtönben. (Rabtársaitól való megkülönböztetett helyzetét jól mutatja, hogy saját kerttel és konferenciateremmel is rendelkezik.)

Orvosai szerint kedélyállapota jó, jelentős súlyvesztése miatt viszont három napra bent tartják további vizsgálatok céljából. Lánya, Keiko a következő órákban várható, hogy meglátogatja. Romló egészségügyi állapota miatt ismét fölmerült Fujimori kegyelemben részesítése, melytől a megválasztott elnök Humala -egyes párttársaival ellentétben- nem zárkózott el.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »