Chávez és Castro közös katonai iskolája

Hugo Chávez és Raúl Castro megállapodása nyomán lehetőség nyílik egy latin-amerikai katonai iskola létrehozására. A kubai külügyminiszter szerint a lépés történelmi jelentőségű.

Megválasztását követően közel huszadik alkalommal tett látogatást Kubában Hugo Chávez venezuelai elnök. A reptéren az ország vezetője, Raúl Castro fogadta –csupán néhány órával a kínai alelnök távozása után–, számolt be az El País. Havanna külpolitikája így tiszta képet mutat.

Ha ugyanis Kína a sziget második számú gazdasági partnere, Venezuela az első: több mint hárommilliárd dolláros éves gazdasági forgalommal. Az együttműködés jelentőségét jól mutatja továbbá a Kubának kedvező áron juttatott napi százezer hordó kőolaj, valamint 30 000 orvos és szakember szolgáltatásának „exportálása”.

A gazdasági kérdések létfontosságúak, a kubai-venezuelai viszonyban azonban a politikai tényező is kulcsszerephez jut. „A kiváló gazdasági és politikai kapcsolatok keretében” létrejött megállapodás előirányozza egy az ALBA (Amerikánk Népeinek Bolivári Szövetsége) Fegyveres Erőinek kiképzésére szakosodott iskola létrehozását. Nicolas Maduro kubai külügyminiszter szerint egy történelmi lépésről van szó a „latin-amerikai függetlenség és béke jegyében”.

Az együttműködés elvén nyugvó ALBA éppen a Kuba-Venezuela Megállapodás megkötésével jött létre 2004-ben, mára pedig további hat taggal bővült (Bolívia, Ecuador, Nicaragua, Dominika, St.Vincent és Grenadin, Antigua és Barbuda). A tagországok jelenlegi célja egy közös pénzeszköz, a Sucre létrehozása.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek