Közmunkavita Franciaországban

Franciaország jobboldali kormányának több tagja is felvetette a segélyből élők közmunkájának a kérdését az utóbbi időben. Először – körülbelül egy hónappal ezelőtt – Laurent Wauquiez európai ügyekért felelős miniszter, a jobboldali UMP egyik legerősebb fiatal politikusa nyilatkozott úgy: kívánatosnak tartaná, hogy a munkanélküliek önkéntes jelleggel heti öt óra közmunkát végezzenek.

A javaslat heves reakciókat váltott ki az összes politikai oldalon, petíciók és vezércikkek íródtak, sőt maga Sarkozy elnök is állást foglalt: „Egy miniszternek meg kell maradnia a saját terültén” – mondta, majd hozzátette, hogy „a segélyrendszer valóban nem tökéletes”. Az ellenzéki szocialisták vezetője, Martine Aubry pedig sajnálatosnak nevezte, hogy valaki „így fut a szélsőjobboldal után”. A közvélemény ugyanakkor igen kedvezően fogadta Wauquiez ötletét. Az Opinionway intézetnek a Le Figaro jobbközép napilap számára készített felmérése szerint a lakosság 67%-a egyetért azzal, hogy „a segélyből élőktől ellenszolgáltatásokat kell kérni”, ráadásul gyakorlatilag pártállásra veló tekintet nélkül.

A héten aztán a kormányzó UMP vezérkara néhány módosítással újra bedobta a javaslatot. Az új változat szerint a munkaképes segélyből élőknek heti öt-tíz óra közmunkát kellene végzniük, kötelező jelleggel, de órabér fejében, miközben a segélyük is megmaradna. „Azoknak, akik visszautasítják a munkát, fokozatosan csökkenne a segélyük” – fejtette ki Jean-François Copé, a párt főtitkára. A javaslat még jobboldali berekekben is háttéregyeztetések és viták tárgya, de feltehetőleg központi szerepet kaphat az ősszel induló elnökválasztási kampányban.

Velkey György

Friss hírek