Szlovákia: befejeződött a népszámlálás

Hétfőn éjfélkor lezárult a 2011-es népszámlálás Szlovákiában. Az adatgyűjtés május 21-én kezdődött.

Az űrlapokon sok kérdés nem szerepelt. A korábbiakhoz képest számos kérdés eltűnt, néhány új viszont felkerült rá. A nem, a családi állapot és a műveltségi szint mellett szerepelt az adatlapon, hogy ki a család feje, megegyezik-e az állandó lakhely a leggyakoribb tartózkodási hellyel, az adatközlőnek van-e mobiltelefonja, ért-e a számítógéphez, van-e otthon internet-hozzáfére, tudja-e kezelni az egyes programokat. Tévére, rádióra, egyéb tartós fogyasztási cikkek birtoklására nem volt kíváncsi az adatgyűjtő, de Európa sem, hiszen uniós kritériumok alapján születtek a kérdések. Érdekelte viszont őket, hogy a lakás-ház akadálymentes-e, s használnak-e benne klímaberendezést.

Szlovákiában 2011-ben elektronikusan is kitölthették az adatlapokat. A május 29-ei záros határidőig több mint 563 ezer adatlap érkezett be így. A 20 ezer számlálóbiztosnak az űrlapok kiosztása-begyűjtése mellett is bőven akadt dolga. Sokan a legnagyobb igyekezet ellenére sem találtak élő embert a nagyvárosok társasházainak nem kevés lakásában, s bár az állandó lakhelyre bejelentett tulajdonos adatlapját a kezükben tartották, kitöltetlenül lesznek kénytelenek leadni azt.

Nehezítették a munkát az utolsó pillanatban közzétett adatvédelmi aggályok is, melyeket a adatvédelmi hatóság fogalmazott meg arra figyelmeztetve, hogy az adatgyűjtés nem névtelen. Napokig tartott a háborgás az országban, a népszámlálás már-már meghiúsulni látszott. Közjogi méltóságoknak, sőt az ügyészségnek is meg kellett szólalni, hogy ne féljenek az emberek, adataikkal senki nem élhet vissza – írja a Felvidék Ma.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »