Egy munkamániás kerül az EU élére?

Lengyelország jól felkészült az EU elnökségre, mondja Ewa Synowiec, az Európai Bizottság lengyelországi képviseletének vezetője, aki szerint a közép-európai ország igazi „sztahanovistaként” fogja vezetni az EU-t.

Ewa Synowiec, az Európai Bizottság lengyelországi irodájának vezetője az EU-tagállamok nagyköveti szintű varsói találkozóján beszélt arról, hogy bizakodó a lengyel elnökség felkészültségét illetően, Lengyelország pedig szerinte jól fogja kezelni a 27 tagállam között az Európai Tanácsban kialakuló vitákat. „Már október óta figyelemmel követem az előkészületeket, és nagyon alaposak. A legjobbakat kívánom nekik, hogy sikerüljön, még a választási kampány nehéz időszakában is” – mondta Synowiec.

Lengyelország ugyanis az EU elnökségének ideje alatt, október 30-án tart országgyűlési választásokat, amely várhatóan a jelenleg kormányzó Polgári Platform és a miniszterelnök Donald Tusk hatalmát fogja megerősíteni.

„Egyfajta Alekszej Sztahanov-féle hozzáállással közelítik meg a munkát, pozitív értelemben véve. Ez olyan, mint a csatlakozási tárgyalások ideje alatt volt: az embereket teljes mértékben mozgósították, és úgy vettem észre, hogy a jobban megy a munka, ha van egyértelmű célja” – magyarázta Sínowiec, akinek elmondása szerint Lengyelországban a külügyminisztériumban van egy központi csoport, amely már hosszabb ideje foglalkozik uniós ügyekkel és komoly tapasztalatokkal rendelkezik. „Ez az első lengyel elnökség, ez számunkra egyfajta érettségi vizsga” – jelentette ki Synowiec, aki tavaly október óta áll az Európai Bizottság lengyel képviselete élén.

Synowiec elmondta, Varsó szeretné felhívni a figyelmet az EU „egyedülállóan magas” támogatottságára Lengyelországban, itt ugyanis a lakosságnak közel 80 százaléka támogatja az Uniót, válság idején pedig a lengyelek az EU intézményeiben még a saját nemzeti hatóságaiknál is jobban bíznak. Varsó ezzel kapcsolatban azt is meg szeretné mutatni, hogy sikerült ellenállnia a válságnak, ami állításuk szerint többek között annak köszönhető, hogy jól használták fel az EU alapokat.

Az Európai Bizottság varsói képviseletének vezetője arról is beszélt, hogy a lengyel kormány elkötelezte magát az államadósságának és az államháztartási hiánynak a csökkentése mellett. Lengyelország csatlakozott az Euró Plusz Paktumhoz is, amely az államháztartási hiánynak is korlátokat szab (lásddossziénkat az Euró Plusz Paktumról).

A lengyel elnökség a nem hagyományos gáz és más energiahordozók támogatását is egyik prioritásának tekinti: „Természetesen tárgyalni fogunk a palagázról, amely Lengyelországnak, de egész Európának is felkínálja a lehetőséget, hogy változatosabb forrásokon nyugodjon az energiaellátás és átálljunk egy alacsonyabb kibocsátású gazdaságra” – jelentette ki Synowiec.

A Bizottság lengyelországi képviselője kitért amagyar elnökségtőlörökölt lengyel prioritásra, a keleti partnerségre is. Synowiec kijelentette: „Büszke vagyok arra, hogy látom, a keleti partnerség projekt megvalósult, most pedig Varsó Észak-Afrika felé is tekint. Ez az érettség jele, hogy Varsó nem korlátozza magát a regionális prioritásokra.”

A nagykövetek hétfőn, június 6-án hallgatják meg a lengyel kormány képviselőinek beszámolóját a lengyel elnökségi prioritásokról Varsóban, ahol a miniszterek és miniszter-helyettesek a korábban már bemutatott célokról fognak beszámolni. Így előkerül majd az EU és a gazdasági növekedés kapcsolatának kérdése, a bővítés fontossága és a szomszédsági politika, az EU költségvetésének tárgyalásai és a Lengyelország ezzel kapcsolatos céljai, valamint az energiapolitika és az energiabiztonság témája, amely része a lengyel elnökség „Biztonságos Európa” szlogenjének.

A meghívottak este Varsóban Leszek Balcerowicz közgazdásszal, a híres lengyel sokkterápiás reformok kiötlőjével vacsoráznak, akinek neve az IMF elnökjelöltjei között is felmerült, és aki önmagában a „változások és a reformok szimbóluma” – mondta Ewa Synowiec a nagykövetek találkozójának kezdetén.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek