Elérheti a tornádó az USA egyik sebezhető atomerőművét

Amerika három legveszélyesebb atomerőműve közül az egyik a tornádó-folyosó kellős közepén található – a Wolf Creek-i reaktor csupán 240 kilométernyire található Joplintól, a szakértők szerint nem biztos, hogy átvészelne egy nagyobb vihart.

Az elmúlt hetek szokatlanul heves viharai komoly aggályokra adnak okot az Egyesült Államok Nukleáris Felügyelő Bizottságának berkeiben is, csak május hónapban két közép-nyugati atomerőművet ért tornádócsapás.

Az alabamai Browns Ferry, és a virginiai Surry Power Station létesítményekben a vihar vészjelző berendezéseket és üzemanyagtartályokat rongált meg. Noha tetemesebb kár sem a reaktorokat, sem a biztonsági apparátusokat nem érte, az esetek felhívják a figyelmet a Sziklás-hegység és az Appalache-hegység között húzódó ˝tornádó-folyosó˝ erőműveinek sebezhetőségére – írja az USA Today.

A két héttel ezelőtti, összesen 134 ember halálát követelő joplini tornádóvész helyszínétől mindössze 240 kilométerre található Wolf Creek-i reaktor a héten került az érdeklődés központjába.  Az erőműről már márciusban megállapították, hogy vészberendezései és raktárai védtelenek egy tornádótámadással szemben.

A japán szökőár miatti szigorú ellenőrzéseket követően a Wolf Creek-i létesítményt szövetségi szinten az államok 3 legveszélyesebb atomerőműve közé sorolták, ám mégis tovább üzemelhet, mivel az évtizedes biztonsági követelményeknek megfelel. Az erőmű a tornádó-folyosó kellős közepén található, az üzemeltető cég már ígéretet tett arra, hogy a feltárt hiányosságokat mielőbb orvosolja.

Tatai Gábor

Friss hírek