Vállalta másságát egy parlamenti képviselő

Szlovákiában először vállalta fel a nyilvánosság előtt homoszexualitását egy parlamenti képviselő. Stanislav Fořt, az SaS képviselője egy lapinterjúban beszélt a homoszexualitás társadalmi elfogadottságáról, s hogy milyen meleg politikusnak lenni Szlovákiában.

A képviselő a Sme napilapnak adott interjújában elmondta: a parlamentben vannak és lesznek meleg politikusok. „Ez normális dolog. Külföldön senkinek sincs problémája nyíltan beszélni szexuális orientációjáról, a szlovák társadalomnak azonban még meg kell érnie“ – jelentette ki. Hozzátette: ezekről a politikusokról közvetlen környezetük tudja, hogy saját nemükhöz vonzódnak, ám orientációjuk sajtóval és politikai tevékenységükkel kapcsolatban nem nyilvános.

Érnie kell a társadalomnak

A szivárványos meneten megjelent egy cseh EP-képviselő és egy énekesnő is, nyíltan vállalva másságát, ám egyetlen szlovák celebritás vagy politikus sem jelent meg. Fořt szerint nem lehet felgyorsítani a folyamatot, s ez talán nem is lenne túl szerencsés.

Fořt az első politikus, aki nyíltan vállalja másságát. Elmondása szerint ő maga soha nem találkozott támadással, vagy olyan dolgokkal, amik kárt okoztak volna neki, vagy érdekeinek. A parlamentben sem találkozott negatív reakciókkal. Meglepte őt, hogy például a KDH képviselőinek többnyire nagyon realista felfogásuk van ezzel kapcsolatban. „Úgy érzem, hogy ők csupán nem tudnák nyilvánosan kijelenteni álláspontjukat, mert nem tudnák azt megmagyarázni választóiknak“ – vélte. Úgy gondolja, hogy a kereszténydemokraták nehéz helyzetben vannak, mivel politikai végüket jelentené, ha pozitívan nyilatkoznának a melegekről. „Képzeljék magukat egy olyan KDH-s vagy más keresztény csúcspolitikus helyzetébe, akinek homoszexuális gyermeke, rokona van. Az aktív politikában talán hárman vannak ilyen helyzetben. Nagy dilemmával küzdenek, amit nem irigylek tőlük“ – tette hozzá.

A meleg fiataloknak más az életútja

Véleménye szerint a szlovákiai melegek inkább a nagyobb városokba költöznek, ahol névtelenségben élhetnek. Tipikus városként említette Prágát, mely nyelvi és kulturális szempontból is közel van, s emellett toleráns is. Véleménye szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének csehországi bevezetése után több ezren kötöttek ilyen kapcsolatot, a társadalommal azonban semmi komoly nem történt.

Eljön majd a bejegyzett élettársi kapcsolatok ideje

A képviselő az egészségügyi témákkal foglalkozik, ezt tartja fontosnak. „Ha valaki más szexuális orientációjú, az nem jelenti azt, hogy egész életét ennek szenteli. Számomra ez megoldott dolog, a politikában nem kell hogy feltétlenül ez legyen a fő témám“ – mondta. „A témát beleültettem az SaS politikai programjába. Ebben az értelemben célba értem a maratonon. Elégedett vagyok azzal, amit sikerült elérni“ – jelentette ki. Elmondása szerint már nagy eredmény, hogy a témáról beszélnek, a parlamentben is terítéken van, s a politikai élvonal sem mellőzi.

Úgy véli, Szlovákiában eljön az idő, mikor bevezetik a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét. „Erre akkor kerül sor, mikor létrejön egy standard szociáldemokrata párt, mellyel a liberális pártok általában keresztülviszik az élettársi kapcsolatokat. A Smer nem ilyen párt“ – mondta. Nem hiszi, hogy erre még évtizedeket kell várni, hiszen a bejegyzett élettársi kapcsolatokat már olyan hagyományosan keresztény országokban is bevezették, mint Írország, Spanyolország vagy Portugália.

Arra nem tudott egyértelmű választ adni, vajon felkészült-e Szlovákia arra, hogy meleg párok fogadjanak örökbe gyerekeket. „Számomra nincs egyértelmű válasz. Ha mond nekem egy konkrét gyermeket és párt, kommentálni tudom a bizottság döntését az ügyben. Ez ugyanolyan, mint ha azt kérdezné, alkalmas-e egy heteroszexuális pár az örökbefogadásra. Néha igen, néha nem“ – vélte. Ő személy szerint – ahogy elmondása szerint a meleg párok többsége – jelenleg nem akar örökbe fogadni.

A lap kérdésére, nem fél-e a negatív reakcióktól ilyen nyílt interjú után, azt felelte: „Optimista vagyok. Talán nem lesznek negatív reakciók. Ha igen, valahogy megoldom.“

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »