Putyin támogatást ígért Abháziának

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök csütörtökön az abház fővárosba, Szuhumiba látogatott, hogy lerója kegyeletét Szergej Bagaps elnök ravatalánál, és találkozzon az államot ideiglenesen irányító Alexander Ankvab alelnökkel, valamint Szergej Samba miniszterelnökkel, tudósított a Russia Today orosz hírtelevízió.

A megbeszéléseken Putyin megerősítette, hogy Oroszország fontosnak tartja az Abháziával való kapcsolatok ápolását és továbbfejlesztését, továbbá ígéretet tett arra, hogy Moszkva elősegíti Abházia integrálódását a nemzetközi rendszerbe.

Az állam a 2008-as grúz-orosz háború után vált függetlenné Grúziától, ezt azonban mindezidáig csupán Oroszország, Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru ismerte el. Putyin ennek ellenére reményét fejezte ki, hogy Abházia idővel a világ számos államával, köztük még Grúziával is képes lesz jó kapcsolatokat kiépíteni.

„Biztos vagyok benne, hogy az abház nép biztonságban érezheti magát, és számíthat Oroszországra, mint legközelebbi szövetségesére és igaz barátjára, aki mindig kiáll Abházia mellett, segít leküzdeni a problémákat, és a saját lábára állítani az államot. Közös feladatunk, hogy folytassuk a korábbi években elkezdett munkát” – nyilatkozta az orosz miniszterelnök, aki ehhez nem kevés anyagi támogatást is ígért szövetségesének.

Szálkai Kinga

Friss hírek