Házi őrizetből is igazgatja a politikát Strauss-Kahn?

A francia Szocialista Párt több vezető politikusát is felhívta múlt héten Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt francia vezérigazgatója, aki állítólagos szexuális bűncselekménye miatt jelenleg házi őrizetben él New Yorkban – írta legfrissebb számában a Le Nouvel Observateur.

A francia baloldali hetilap értesülése szerint a letartóztatásáig a jövő évi francia elnökválasztás legesélyesebbnek tűnő baloldali jelöltje egyebek mellett beszélt Martine Aubry főtitkárral és Laurent Fabius volt miniszterelnökkel is. Ez utóbbi „nagyon harcra késznek” találta a lemondott IMF-vezért.

Az Europe 1 kereskedelmi rádió úgy tudja, hogy Strauss-Kahn több olyan vezető szocialista politikussal is beszélt, akik a párt június végi előválasztásán biztosan őt támogatták volna az elnökjelöltségre. Meg nem nevezett források szerint a velük folytatott beszélgetések „tisztán barátiak” voltak, Strauss-Kahn nem akart politikáról beszélni és nem is adott tanácsot híveinek abban a kérdésben, hogy helyette kire szavazzanak. A rádió arra is emlékeztetett, hogy Strauss-Kahn felesége, a volt televíziós újságíró Anne Sinclair rendszeresen beszél Aubryval, a PS vezetőjével.

A nemi erőszak és annak kísérlete vádjával szigorított házi őrizetben lévő Strauss-Kahnnak a bíróság nem tiltotta meg a telefon használatát. Amerikai jogi szakértők szerint ugyanakkor nem tanácsos ezt a kommunikációs lehetőséget igénybe venni, mert azt feltehetően a rendőrség lehallgatja, és a per során felhasználhatja a vádlott ellen.

A volt IMF-vezért, korábbi francia pénzügyminisztert azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy a New York-i Sofitel szállóban erőszakoskodott az egyik szobalánnyal. Legközelebb június 6-án kell megjelennie a bíróság előtt, hogy nyilatkozzon arról, bűnösnek vallja-e magát az ellene felhozott hét vádpontban.

MTI

Friss hírek