Nincs minden veszve a jobboldal számára

Alacsony támogatottság, szakadás a párton belül, Obama sikerei – a republikánusok mégis bízhatnak. Megmondjuk, miért.

Nincs könnyű helyzetben a republikánus párt, de innen csak felfele vezethet az út – állapítja meg egy figyelemreméltó cikkben Steve Huntley, a Chicago Sun-Times újságírója. A republikánusok kampánya nemigen akar beindulni, a pártban pedig komoly véleménykülönbségek törtek a felszínre a fiskális-konzervatív Teapárt és a mérsékeltebb csoportok között. Felmérések szerint ráadásul Obama legyőzné bármelyik jelenleg szóba jöhető republikánus kihívóját, legyen az Mitt Romney, Sarah Palin, Newt Gingrich vagy Michele Bachmann.

A republikánusok jelenlegi problémáit tetézi, hogy Bin Laden likvidálása óta Obama támogatottsága erősen emelkedni kezdett. A karizmatikus elnök továbbra is népszerű a lakosság jelentős részénél, és komoly sikerekkel büszkélkedhet: állami pénzen ugyan, de sikerült a General Motors és Chrysler autóvállalatokat megmenteni, Irakban és Afganisztánban pedig stabilizálódott a helyzet.  

Huntley szerint ugyanakkor másfél évvel a következő elnökválasztás előtt nincs veszve semmi. Obama fő gyengesége, hogy a gazdaság továbbra sem termel kellő számban munkahelyeket, a lakáspiaci helyzet pedig továbbra is katasztrofális. Ezen felül Obamát a magánszféra jó része továbbra is azzal vádolja, hogy rövid elnöksége alatt újabb és újabb szabályozások és előírások bevezetésével nehezíti a vállalatok munkáját – például az olajiparban. Külpolitikai fronton is komoly problémák várnak még megoldásra: a közel-keleti békefolyamat például egy helyben áll, Guantanamó pedig még mindig nincs bezárva.

A republikánus elnökjelöltségi versennyel kapcsolatban a cikkíró megjegyzi, hogy pozitívumok is vannak: Donald Trump visszalépésével például szerencsére már kihullott egy teljesen komolytalan jelölt, aki csak ártott volna a pártnak a kampány komoly szakaszában. Az 51 éves Jon Huntsman volt kínai nagykövet személyében egy fiatal és friss arc is van az indulók között. A mostani jelölteken kívül pedig még több ígéretes politikus is bejelentheti az indulását, például Chris Christie, New Jersey népszerű kormányzója. 

Hettyey András

Friss hírek