Cameron, Obama: „elképzelhetetlen Líbia jövője Kadhafival”

„Elképzelhetetlen” Líbia jövője úgy, hogy továbbra is Moammer el-Kadhafi áll az ország élén – mondta szerdán David Cameron brit kormányfő Barack Obama amerikai elnökkel tartott közös londoni sajtótájékoztatóján.

Obama ugyanerről a kérdésről kijelentette: a líbiai katonai akciónak most már megvan az ahhoz szükséges „lendülete”, hogy ha a szövetségesek „továbbra is a jelenleg követett irányban haladnak”, akkor Kadhafi végül kénytelen lesz távozni.

Cameron, aki a sajtótájékoztató előtt egyórás megbeszélést tartott Obamával a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban, a sajtótájékoztatón szintén azt mondta, hogy Kadhafinak távoznia kell Líbia éléről.

A brit kormányfő hangsúlyozta: a Líbia ügyében hozott ENSZ-határozat nem a rendszerváltozást célozza, hanem a polgári lakosság védelméről szól, és ennek érdekében „minden szükséges intézkedést” lehetővé tesz. Cameron szerint azonban a legtöbb politikai vezető – köztük ő és Obama is – azon a véleményen van, hogy nehéz elképzelni a vonatkozó 1973-as számú biztonsági tanácsi határozat végrehajtását Kadhafi hatalmon maradása esetén. 

Cameron gratulált az amerikai elnöknek az al-Kaida terrorhálózat vezére, Oszama bin Laden ellen végrehajtott kommandós akcióhoz. A brit kormányfő szerint Pakisztán, ahol bin Laden az életét kioltó rajtaütésig évekig élt, többet szenvedett a terrorizmustól, mint bármely más ország a világon. Éppen ezért nem hátat fordítani kell neki, hanem erősíteni kell vele az együttműködést a terror elleni küzdelemben.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »