Károly herceg anyagilag is támogatná erdélyi várak felújítását

A helyi hagyományok megőrzéséről tárgyalt pénteken Bukarestben Károly herceg brit trónörökös, aki ötnapos romániai látogatásának befejezéseként Traian Băsescu államfővel és Emil Boc miniszterelnökkel is találkozott.

Az Agerpres hírügynökség szerint a találkozón a kormányfő bemutatta a hercegnek a fenntartható fejlesztésre és a hagyományok megőrzésére vonatkozó kormányterveket.A tárgyalásokon szó esett az erdélyi középkori erődítmények és várak restaurálásának fontosságáról, külön is beszéltek a segesvári és a kőhalmi (Rupea) várak helyzetéről. A Mediafax hírügynökség szerint a brit trónörökös felajánlotta, hogy a védnöksége alatt működő alapítványok anyagilag is támogathatják a felújítási munkálatokat.

A herceg kifejtette a miniszterelnöknek, hogy Erdélyben nagyon szép hagyományok élnek, de ezeket hatékonyabban kellene népszerűsíteni, ugyanis „Erdély Románia turisztikai kincse”. Károly herceg az elmúlt bő egy évtizedben különös érdeklődést mutatott Románia, főként Erdély iránt, saját bevallása szerint beleszeretett ebbe a régióba, ahol több birtokot megvásárolt. A védnöksége alatt működő Mihai Eminescu brit alapítvány több tucatnyi erdélyi szász falusi házat restaurált a hagyományos építészeti jegyek tiszteletben tartásával.

Ötnapos romániai látogatásán Károly herceg megtekintett egy tejfeldolgozó üzemet, felavatta Románia első biológiai szennyvíztisztítóját, és felkereste a székelyföldi Csíkdelne XV. századi római katolikus templomát. Ezen a településen kipróbálta a kaszálást, ami annyira megtetszett neki, hogy megkérte a helybelieket, küldjenek neki Nagy-Britanniába egy kaszát.

A herceg eltöltött két napot Kovászna megyei birtokán, Zalánpataka (Valea Zalanului) nevű kis eldugott településen is, ahol székelyföldi önkormányzati vezetőkkel találkozott. Utóbbiak egyebek között a székely hagyományokra hívták fel a brit trónörökös figyelmét.

Kitekintő / Nyugati Jelen

Friss hírek