Ellentmondásos hírek a rakétapajzsról

Szergej Lavrov szerint az európai rakétavédelmi rendszerről folytatott tárgyalások végre túljutottak egy holtponton. A védelmi minisztérium eközben a legrosszabbra készül.

Szergej Lavrov múlt heti nyilatkozatában arról tájékoztatott, hogy sikeres tárgyalásokat folytatott a tervezett NATO rakétavédelmi rendszer ügyében. Az orosz külügyminiszter az Északi Tanács grönlandi ülése margóján találkozott amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal, aki Lavrov elmondása szerint biztosította őt arról: minden tőle telhetőt megtesz, hogy a legmegfelelőbb kompromisszum születhessen a kérdésben.

Miközben a külügyminiszter úgy véli, hogy a nehézségekkel kísért egyeztetési folyamat végre új irányt vehet, Anatolij Antonov védelmi miniszter-helyettes már intézkedéseket tervez az új rakétapajzzsal szemben. Antonov szerint a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni, hiszen „ha a tárgyalások kudarcba fulladnak, mindenáron meg kell védeni az orosz népet”. „Ez nem csak fecsegés, hiszen már jelenleg is komoly munka folyik az ügyben” – jelentette ki a magasrangú kormánytisztviselő.

A kétes helyzetet az is tovább bonyolítja, hogy az Egyesült Államok és Románia nemrég állapodott meg arról, hogy az európai rakétavédelmi rendszer részeként elfogó rakétákat telepítenek Románia területére. Bár Washington deklaráltan Irán ellen építi a rakétapajzsot, Moszkva nem bízik egykori ellenségében, és aggódik, hogy a rendszert végül Oroszországgal szemben használják fel.

Ellen Tauscher amerikai külügyi államtitkár azonban úgy nyilatkozott, hogy nincs ok az aggodalomra. „Jó kapcsolatokat ápolunk Oroszországgal. Nemrég írtuk alá az új START- szerződést, és számos egyéb kérdésben is együttműködünk. A rakétavédelmi rendszer a NATO védelmére jön létre, és, ha Oroszország úgy dönt, hogy kooperál velünk, a rendszer őt is védelmezni fogja.”

Szálkai Kinga

Friss hírek