Tizennyolcadszor állítottak keresztet a vajdaságiak

Hatalmas fakeresztet állítottak fel vasárnap délután négy órakor a vajdasági  csúrogi dögtemetőnél a ledöntött helyébe, dacolva az örökös rongálókkal, hogy ennél emlékezhessenek az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett áldozatokra.

Teleki Júlia kezdeményezésére Légrádi Sándor faragta meg a keresztet, ugyanúgy mint előtte tette ezt tizenhétszer. A keresztre ezúttal a következő felirat került: ” Vérrel, könnyel szentelt hely ez, tanúsítja ez a kereszt. ” 1944 – 2011. Teleki Júlia miután közös imára szólította fel az egybegyűlteket és reményét fejezte ki, hogy hamarosan egy maradandó emléktáblánál róhatják le az áldozatok hozzátartozói a kegyeletet, felkérte a Magyarországról érkezett küldöttség vezetőjét Répás Zsuzsannát, a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkárát, hogy mondja el gondolatait.

„Örök emberi feladat és kötelesség, hogy a halottakat el kell temetni és meg kell nekik adni a végtisztességet. Vannak olyanok, akiknek ez máig nem adatott meg 1944-45 vérengzései óta. Nekünk az a feladatunk, hogy feltárjuk, mi történt akkor, és így utólag igazságot szolgáltassunk az áldozatoknak és a hozzátartozóiknak, akik sokszor máig keresik az elveszetteknek a nyughelyét. Azért jöttünk ma ide, hogy főhajtással emlékezzünk. Remélem, hogy abban az irányban haladnak a dolgok, hogy hamarosan végre méltó módon tudunk majd emlékezni rájuk” – mondta Répás Zsuzsanna. A megjelentek végül elhelyezték a kegyelet virágait az újonnan felállított keresztnél.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »