A legrosszabbkor jött az IMF-vezér letartóztatása

Kínos perceket szerezhet még az európai hitelcsomag tárgyalásokon a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatójának letartóztatása. Bár a gazdasági sajtóban arról kezdődött találgatás, hogy a szexuális zaklatás vádjával őrizetbe vett Dominique Strauss-Kahn miatt esetleg akadozás léphet fel a görög mentőcsomag újratárgyalásánál, illetve a portugáloknak szánt csomag esetében, mi nem valószínűsítünk ilyen technikai fennakadást, már csak azért sem, mert az IMF vezetését továbbra is tekintélyes szakemberek, John Lipsky, helyettes-igazgató látja el.

Ami sokkal nagyobb csorba lehet a későbbiekben, hogy valóban tekintélyvesztést okozhat Strauss-Kahn előzetes letartóztatása, és a várható lemondása, márpedig nem csak a személyes reputációjáról van itt szó, hanem az egész szervezetéről, aminek hitelességét megtépázta az utóbbi évtizedekben a válságokra adott néhány reakciója. Elég csak az 1998-as Dél-Kelet Ázsiai válságra gondolni, ahol utólag a szervezet is korrigálni kényszerült korábbi válságkezelő javaslatait.

A tekintélyvesztés márpedig nem a legszerencsésebb pillanatban történik, és itt nem csak a görög/portugál helyzetre kell gondolni, hanem a nemzetközi pénzügyi rendszer föderatív reformjára, amelynek az egyik célja, hogy visszaszerezze a befektetők bizalmát a globális pénzügyi közvetítőkben. Közvetlen piaci hatása nem lesz a hétvégi őrizetbe vételnek.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »