Kétszázötvenezren kérhetnek állampolgárságot idén

Az év végéig kétszázötvenezren adhatják be állampolgársági kérelmüket – nyilatkozta becslésekre hivatkozva Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos a Duna Televízió reggeli műsorában szerdán. Mint mondta:most hetente annyi kérelem érkezik a magyar hatóságokhoz, mint korábban egy-egy évben összesen. A külképviseleteken már befejezéshez közeledik annak a rendszernek a kiépítése, amely segítségével ott is igényelhető lesz az új típusú, biometrikus azonosítókat használó magyar útelvél.

Bejöttek azok a számok, miket vártunk; hetente négyezer magyar állampolgársági kérelmet nyújtanak be, annyit, mint korábban egy egész év alatt szoktak. Jelenleg – ez év január harmadika óta – hetvenötezren kérelmezték a magyar állampolgárságot már az új szabályok szerint – tette hozzá a Reggel a Dunán stúdiójában nyilatkozó szakember. 

A kérelmek negyven-negyven százalékát a külképviseletek és az anyakönyvvezetők, a maradék húsz százalékot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vette át – hangzott az összeállításban. Az apparátus egyébként elegendő, bár külföldön, a külképviseleteken nem lehetett akkora fejlesztéseket végrehajtani, mint szerettek volna, mivel ez sokba került volna. Viszont – főleg a határ menti településeken – az anyakönyvvezetők óriási munkát végeznek – tette hozzá a miniszteri biztos. Emlékeztetett: a kiemelt külképviseleteken – Szabadkán, Kolozsváron, Csíkszeredán – már szinte az év végégi beteltek a kérelmezésre rendelkezésre álló időpontok, Magyarországon viszont bőven van lehetőség a kérelmek benyújtására.

A külföldről érkezett állampolgársági kérelmeket hatvankét különböző külképviseleten nyújtották be – az első napokban Katarban és Abu Dhabi-ban is adtak le kérelmeket – emlékezett vissza Wetzel Tamás.

A magyar képviseleti rendszert azonban alaposan visszafejlesztették. Számos olyan helyen nincs konzulátus – Torontóban, Sydney-ben vagy  Sao Paulo-ban – , ahol pedig nagyobb magyar közösség él. Ezeken a helyeken a Külügyminisztérium kihelyezett konzuli napokkal próbálja megoldani a kérelmek átvételét; ha Dél-Amerikában van két magyar követség, az próbálja járni a többi országot is – vázolta a megoldási módokat a biztos. 

A Kárpát-medencében más a helyzet; itt inkább az igényeket próbálják kielégíteni, Csíkszeredában már tizenkétezer kérelemnél tartanak – mondta a biztos, aki úgy látja: mostanra beállt a rendszer, a gépezet “német precizitással” működik, az ünnepélyes állampolgársági eskütétel rendszere is lassan rutinszerűvé válik.

Megtudtuk: most fejlesztik a külképviseleteken a rendszert, amely lehetővé teszi majd, hogy a követségeken is kérelmezni lehessen az új típusú, biometrikus azonosítókat tartalmazó útlevelet. Május végétől vélhetően erre is alkalmas lesz a külképviseleti rendszer – mondta Wetzel Tamás.

Ebben az évben az előzetes számítások szerint a magyar állampolgárságot kérelmezők száma eléri majd a kétszázötven ezret – tette hozzá a miniszteri biztos; a testvér települési kapcsolatok keretében szervezetten, nagyobb csoportokban is beadhatják majd a nyár folyamán kérelmeiket a külhoni magyarok Magyarországon, tehermentesítve ezzel a kárpát-medencei konzulátusokat. “Ez egyébként egy  óriási szám, ahhoz képest, hogy elmúlt évben négy-ötezer közötti kérelmet nyújtottak be” – nyilatkozta Wetzel Tamás a Reggel a Dunán stúdiójában.

Kitekintő / Duna

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »