Kanada: új parlament, új ígéretek

Május 2-án lezajlottak a parlamenti választások Kanadában, amelyből a Konzervatív Párt került ki győztesen. A május elején tartott előrehozott választások átrendezték a képviselők arányait és a pártok erővonalait is. A vezetők ez elmúlt héten felvázolták, hogy mit kívánnak tenni, amint újra összehívják a Parlamentet.

Továbbra is Stephen Harper, a Konzervatív Párt elnöke áll az ország élén, aki megerősödve került ki a választási küzdelemből. Öt év kisebbségi vezetés után, most egy többségi kormány vezetője. Jövő héten jelenti be új kabinetje tagjait.

Amint a Parlamentet újra összehívják május végén, vagy legkésőbb június elején, a Toryk elsősorban a költségvetést akarják mielőbb megszavaztatni. A sors iróniája, hogy az előző Harper-kormány éppen azért bukott meg, mert a Jim Flaherty pénzügyminiszter által bemutatott  tervezet nem nyerte el az ellenzék tetszését.  A Postmedia News értesülései szerint ennek ellenére a Konzervatívok szinte egyáltalán nem változtattak pénzügyi terveiken, hiszen most többségben vannak a Képvislőházban. Ezért egyéb törvények beiktatása előtt a költségvetésen lesz a hangsúly.

A választások másik nagy nyertese Jack Layton és az Új Demokrata Párt, akik elsöprő győzelmet arattak a Liberálisok és a Bloc Quebecois felett.  A politikus így a Hivatalos Ellenzék vezetőjévé vált és a Demokraták 102 képvislője került be a Parlamentbe, közel felük Quebecből, a francia ajkú régiókból, amely hagyományosan a Bloc Quebecois felségterülete volt.  Az újonnan szerzett bizalom megtartásának érdekében Layton ígéretett tett arra, hogy egyik első intézkedése a quebecieknek fog kedvezni. Egy olyan törvényt szeretne elfogadtatni, amely nyelvi jogokat biztosítana a szövetségi intézményekben dolgozók számára.

A Zöld Párt is történelmet írt május 2-án, mikor egyetlen képviselőjét, Elizabeth May-t a Képviselőházba juttatta.  A politikusnő, aki egyben pártja vezetője is, arra törekszik, hogy ne legyen “egy magányos hang a rengetegben”.  Elképzelése szerint pártvonalakon átívelve próbálja majd ötleteiről meggyőzni képviselőtársait.  Mivel a Konzervatívok vannak többségben, konkrét ügyeket illetően hozzájuk fordul majd, bár a Toryk között nagy a pártfegyelem és Harper miniszterelnök hűséget vár el a tagoktól.

Kummer Lívia

Friss hírek