Új hídon kelhetünk át Szlovákiába

Több tucat gép dolgozik hetek óta Besztercebánya megye egyik legnagyobb közlekedési beruházásán, a Pösténypuszta és Petőháza közti Ipoly-híd bekötő útjainak építését június 2-ig kell befejezni.

A hídtest elkészült, már használják, több száz tonnányi építőanyagot szállítanak át rajta naponta a magyarországi telephelyről a szlovákiai építkezéshez. Filip József, Szécsénykovácsi község polgármestere elmondta, az ünnepélyes hídavatásra június végén kerül sor, a hídépítés kezdeményezője, az Ipoly Újjáépítéséért Polgári Társulás erre az ünnepségre Szlovákia és Magyarország miniszterelnökét és a két ország pápai nunciusát is meghívta – írja a pozsonyi Új Szó.

„Hetek óta gőzerővel dolgoznak a hídhoz vezető út építésén a kivitelező cég szakemberei. Hétvégéken, sőt éjszaka is dolgoznak, hogy tartani tudják a határidőt. A műszaki átadás után körülbelül egy hónapig tart majd a híd megnyitásához szükséges hivatalos engedélyeztetési folyamat. Kormányközi szerződés már van a határhíd megnyitásáról“ – mondta a polgármester.

A Petőháza és Pösténypuszta közt megépült híd szerkezete négynyílású, teljes hídszélessége 12,62 méter. Mindkét oldalán 1,75 méter széles járda van, a régi hídfőket lebontották. Mivel a magyarországi oldalon egészen a régi hídfőig vezetett aszfaltos út, ezt csak szélesíteni és megerősíteni kellett, de a szlovákiai részen mintegy két kilométer hosszú új útszakasz megépítésére volt szükség, ezen dolgoznak jelenleg. Az új hídszerkezetet úgy tervezték, hogy akár az ezeréves vízállásnak is ellenálljon.

Az újjáépülő Ipoly-hidak közül elsőként átadásra kerülő, Pösténypuszta és Petőháza közti híd kivitelezésére uniós forrásokból pályáztak, az Európai Fejlesztési Alap 3,046 millió euró támogatást ítélt meg, ami a 3,188 millió eurós összköltségvetés 82,66 százaléka.

Az Ipoly-hidak megépítését megelőző megvalósíthatósági tanulmány szerint a híd rövid időn belül pozitív hatással lesz a határ menti térségek gazdasági életére. A Nagykürtösi járás jobb elérhetőségével az ipar mellett az idegenforgalomban hozhat jelentős fellendülést.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek