Lecserélik a magyar elnökséget

Bemutatta uniós elnökségi logóját tegnap, május 10-én Lengyelország, amelyet a lengyel kommunista rezsim összeomlásában komoly szerepet játszó Szolidaritás egykori zászlója inspirált. A lengyel elnökség július elsején kezdődik, a lengyel kormány pedig egyre több feladatot lát maga előtt tornyosulni.

A színes logó hat felfele mutató nyílból áll: a lengyel zászlót tartó legnagyobb piros nyíl Lengyelországot szimbolizálja, mellette pedig narancssárga, kék, zöld, fekete és sárga nyíl látható. A lengyel elnökségi logó tervezője ráadásul ugyanaz a Jerzy Janiszewski volt, aki egykor a kommunista rendszer ellen fellépő Szolidaritás független szakszervezet logóját is megtervezte. A lengyel EU-elnökség Facebook-oldalán két órán belül 176-an lájkolták a logót.

„Úgy hisszük, hogy Janiszewskinek sikerült bemutatnia, hogy a Szolidaritás egy új siker alapja lett, nevezetesen annak, hogy Lengyelországot elismerik, mert előrefele halad, energikus, tudjuk, hogyan kell nyerni és nem félünk a teljesen új kihívásoktól” – mondta Donald Tusk miniszterelnök a lengyel rádiónak a logóról.

Tusk mellett a dén miniszterelnök Lars Lřkke Rasmussenés a ciprusi elnök Dimitris Christofias is jelen volt a logót bemutató eseményen, Lengyelországot az EU élén ugyanis 2012 első felében Dánia, utána pedig az év második felében Ciprus követi majd.

Mikołaj Dowgielewicz, lengyel Európai Uniós ügyekkel foglalkozó miniszter a lengyel rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy megsokszorozódtak a kihívások, amelyekkel az országnak a hat hónapos elnökség alatt szembe kell majd néznie. Elmondása szerint Lengyelországnak kell majd levezényelnie „a bevándorlási politikáról szóló egyik legnehezebb vitát”, emellett pedig foglalkoznia kell majd „néhány euróövezeti tagállamnak” készített mentőcsomaggal is.

Franciaország és Olaszország ugyanis a Lampedusa szigetére érkező több tízezer Észak-Afrikából elmenekült bevándorló miatt keveredett konfliktusbam,amely végül ahhoz vezetett, hogy az Európai Bizottság is javaslatokat mutatott be azzal kapcsolatban, hogy az Unió hogyan kezelhetné jobban a migrációt.

Az ezzel kapcsolatban a schengeni határok nélküli övezet felülvizsgálatáróül szóló vita, bár még a magyar elnökség ideje alatt, június 23-24-én egy csúcstalálkozón is tárgyalni fogják, Dowgielewicz láthatóan arra számít, hogy az ügy mégsem fog ilyen hamar megoldódni. Az EU-ügyi miniszter ráadásul úgy tűnt, hogy azokkal érte egyet, akik szerint a schengeni szerződés revíziója végül a határok nélküli övezet megszűnéséhez vezethet.

„Senki sem akarja visszacsinálni Schengent, de ez egyértelműen egy politikai kérdés az olyan országokban, mint Franciaország és Olaszország, meg kell látnunk, hogy mit tehetünk a megnyugtatásukra anélkül, hogy szétrombolnánk ” – mondta a miniszter, majd hozzátette, „Lengyelország védeni fogja a schengeni elképzelést, mert azt gondoljuk, hogy ez az EU egyik legnagyobb vívmánya”.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek