Elítélte a bíróság a Google-t

Megsértette a szerzői jogokat a Google News a belga bíróság döntése alapján, amiért a lapkiadók előzetes hozzájárulása nélkül jelenítette meg a cikkeiket. A döntés végül hatással volt az EU-s nagypolitikára is, ahol a szellemi tulajdon védelmének új szabályai már régóta napirenden vannak. A Bizottság a jövő héten mutatja be javaslatait.

A keresőoldal számára meglehetősen kellemetlen döntésében a belga feljebbviteli bíróság megerősítette a Google-t elmarasztaló elsőfokú döntést. A per még 2006-ban kezdődött, amikor egy lapkiadói érdekeket képviselő szervezet, a Copiepresse beperelte a Google-t a belga hírek szerzői jogának megsértése miatt. A május 5-i bírósági döntés komoly ellentéteket szított a fogyasztói oldal és az újságok érdekképviseletei között, a Google könyvkereső után a Google hírkeresője okoz gondot a copyright-szakértőknek.

Hétfő este a legnagyobb európai fogyasztói érdekképviselet, az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) úgy értékelte, hogy a belga bíróság döntése visszalépés a szerzői jogi törvények terén. A BEUC szerint ugyanis a belga szabályozás nem csak a többi újságnak és lapnak ad precedenst, hogy kövessék a Copiepresse útját, de az Unió szerzői jogi szabályozásában meglévő kivételeket ismegszorító jelleggel értelmezi. A kivételek a szerzői jogi törvényekbeneredetileg azért kapnak helyet, hogy a biztosítsák, hogy a kulcsfontosságú információk ne maradjanak ki az iskolai tantervekből.

A Copiepresse panasza ahhoz hasonló, mint a sajtómágnás Rupert Murdoch-é, aki szintén sérelmezte, hogy az általa birtokolt újságokat, mint például a brit Times-ot előzetes jóváhagyás nélkül teszik közzé az interneten. A felháborodás egyre nagyobb lesz mindkét oldalon, ahogy közeledik az időpont, amikor az Európai Bizottság jövő héten közzéteszi majd a javaslatait az EU szellemi tulajdonjogok érvényesítéséről szóló irányelv módosításával kapcsolatban, amelynek tervei már korábban is komoly vitákat gerjesztettek. Az új szabályozás a várakozások szerint körvonalazni fogja a kivételek, korlátozások és illetékek új rendszerét is.

Az EU fogyasztói szervezetei azonban ezzel kapcsolatban a legrosszabbtól tartanak. A BEUC közleménye szerint a tervezett szabályozás félre fogja dobni az EU kiegyensúlyozott szerzői jogi törvénykezéssel kapcsolatos eddigi céljait, valamint erőteljesen korlátozni fogja az internet-felhasználókat.

Az európai sajtó-érdekképviseletek azonban rendkívül boldogok. Az Európai Lapkiadók Szövetsége (ENPA) azt állítja, hogy a híraggregátorok csökkentik a kiadók forgalmi adatait, és hogy a tartalmakat beleegyezés nélkül veszik át.

„A szerzői jogok hatékony érvényesítése különösen fontos olyankor, amikor az újságok tartalmát egyre inkább harmadik félhasználja fel előzetes engedélyezés és bármiféle ellenszolgáltatás nélkül” – mondta Francine Cunningham az ENPA-tól az EurActivnak.

A Google erősködik, hogy ez nem igaz. A vállalat azt állítja, hogy az egyes lapoknak több lehetősége is van, hogy kimaradjanak a hírfolyamból, vagy hogy korlátozzák a híraggregátorok hozzáférését a tartalmakhoz. Például ha „robots.txt” forráskódot illesztenek a szövegbe, akkor a keresőmotor nem is tudja feltérképezni az adott oldalt.

Annak ellenére, hogy a BEUC szerint a Copiepresse győzelme azt fogja jelezni a kiadóknak, hogy nekik is hasonlóképp kellene fellépnie, egy névtelenséget kérő, a Copiepresse-hez közelálló forrás azt állította, hogy egy polgári bírósági döntésnek nem lesznek határokon átnyúló hatásai. Szerinte ugyanis a belga szervezet fellépése meglehetősen szokatlannak számít, mert a legtöbb kiadó általában nyerni szokott azon, ha kikerülnek az anyagaik a Google-re.

Az EurActiv.hu megkereste a Magyar Lapkiadók Egyesületét, hogy megismerjük a magyarországi helyzetet. A szervezet későbbre ígért választ.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »