Izraeli reakció a nagy palesztin kibékülésre

Legyen valódi kibékülés, pillanatnyi fegyvernyugvás vagy csak taktikai „porhintés” a palesztin egyetértési nyilatkozat – Izrael nem örül és ennek hangot is ad.

„Tegyük fel, hogy Kadhafi azzal jön elő: na, hozzuk össze az egységet! Én nem változtatok a politikámon, de azért hozzuk össze az egységet Líbiában. Mit mondanának? Talán azt, hogy fogjuk szaván? Vagy inkább azt mondanák, hogy eltérő politikát és tetteket akarnak látni?” Ezzel a párhuzammal próbálta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök érzékeltetni – a CNN hírügynökségnek adott interjújában – a zsidó állam kormányának dilemmáját a múlt héten aláírt Fatah-Hamasz Egyetértési Nyilatkozata kapcsán.

A kormányfő szerint Izrael üdvözölné a palesztin egységet és tárgyalni is hajlandó bárkivel, aki békét akar, de ez az újdonsült palesztin egység nem a békéről szól. A Hamasz ugyanis a megállapodás aláírásával egyúttal nem vette át a Fatah hivatalos politikáját Izraelt illetően: azaz nem mondott le az erőszakról, nem hajlandó továbbra sem elismerni Izrael létezéshez való jogát, illetve tiszteletben tartani a korábban megkötött megállapodásokat. Nem növeli a bizalmat a Hamasz miniszterelnökének, Ismail Haniyeh május 2-i nyilatkozata sem, melyben elítélte Oszama bin Laden „meggyilkolását” és „szent harcosnak” nevezte őt.

Hogy mi vezetett a palesztin szervezetek kibéküléséhez? – erről megoszlanak az izraeli vélemények. Van aki szerint a Hamasz motivációja mögött az a terv áll, hogy kedvezőbb feltételeket teremtsenek a zsidó állam elpusztításához, vagy csupán átmeneti nyugalomra van szüksége az erőgyűjtéshez, mások abban látják a magyarázatot, hogy a Fatah túl gyenge ellenállni az iszlamista szervezet nyomulásának.

Abban azonban teljes az egyetértés, hogy nemzetközi színtéren nyomást kell gyakorolni a majdani palesztin egységkormányra annak érdekében, hogy közel-keleti Kvartett által is preferált elveket (erőszak elvetése) betartsák. Közben napirendre került a Palesztin Hatósággal ápolit kapcsolatok megszakításának lehetősége is (Israel Beitenu), illetve a Palesztin Hatóság biztonsági szervezeteivel való együttműködés felfüggesztése a Nyugati Parton. Az utóbbi két lépésre mindeddig nem került sor, ám Jeruzsálem máris talált olyan érzékeny pontot, ahol érzékeltetheti rosszalását – az amúgy is anyagi problémákkal küzdő – Palesztin Hatóság felé: felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak járó vámokból és egyéb illetékekből álló 300 millió sékelre rúgó összeg folyósítását.

Netanjahu szerint a Palesztin Hatóságnak választania kell két lehetőség között: béke Izraellel, vagy béke a Hamasszal? A kettő együtt (így) nem megy.

Németh Vera

Friss hírek