A magyar alkotmányt bírálták a szlovák EP-képviselők

Hétfőn késő este az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén szlovák EP-képviselők egyperces hozzászólásaikban bírálták a magyar alkotmányt.

Sergej Kozlík (HZDS), aki az európai liberálisok EP-képviselőcsoportjához tartozik, azt tette szóvá, hogy az új magyar alkotmány minden külföldön élő magyarért felelősséget vállal. Ez szerinte ellentmond a nemzetközi jognak. A magyar alaptörvény emellett „támogatja az új kollektív önkormányzatok szerveződését is olyan magyarok esetében, akik külföldön élnek” – tette hozzá. Ez – vélekedett – oda vezethet, hogy Magyarország beavatkozhat szomszédai belpolitikájába, és további konfliktusokat gerjeszthet Magyarország és szomszédai között.

A szintén szlovák, szocialista Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) úgy fogalmazott, hogy a magyar alkotmány „ellentmond a demokrácia alapelveinek”, szövege „alapvetően sérti az emberi jogokat, és hátrányosan befolyásolja a jószomszédi kapcsolatokat az EU más tagállamaival”. Reményének adott hangot, hogy az Európai Parlament a Fidesz-kormányt elmarasztaló állásfoglalást fogad majd el.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek