„Zsíradót” vezetnének be Amerikában

Finoman szólva is rendhagyó ötletet javasolt Arizona állam költségvetési hiányának az orvoslására Jan Brewer kormányzó. A javaslat azokat a gyermekkel nem rendelkező arizonai lakosokat érintené, akik jogosultak a Medicaid nevű állami betegbiztosításra. (A Medicaid az alacsony jövedelműek és rokkantak számára tervezett betegbiztosítás, amit a szövetségi kormány és az egyes államok közösen fedeznek.)

Az ötlet értelmében azok a Medicaid-jogosultak, akik dohányoznak vagy túlsúlyosak, évente 50 dollárt lennének kötelesek fizetni, igaz, csak abban az esetben, ha az orvosuk előírta, hogy fogyjanak, vagy szokjanak le a dohányzásról, és ők ezt nem tartották be. (Az amerikai sajtó el is nevezte a javaslatot zsíradónak.) Ha a Medicaid-jogosultat a háziorvosa nem kötelezi külön a fogyásra vagy a leszokásra, az illetőnek nem kell fizetnie. „Ha dohányzol, hozzá kell járulnod a dohányzásod miatt felmerülő költségek fedezésére” – mondta ezzel kapcsolatban a Medicaid-program állami szóvivője.

2009-ben Arizona lakosságának 25 százaléka volt túlsúlyos, és a Medicaid-jogosultak 46 százaléka dohányzott. Az államnak jelenleg 1,1 milliárd dolláros költségvetési hiányt kellene betapasztania.

Hettyey András

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »