Jó híreket hozott a Magyar Telekom

Az árbevételtől eltekintve minden soron felülmúlta a piaci konszenzust (portfolio.hu) a Magyar Telekom első negyedéves eredménye.

A kedvező hatások már az EBITDA szintjén jelentkeztek, amelynek eredményeképpen ez a mutató 3,3%-kal nőtt éves bázison. Ennek hátterében kedvező működési tényezők és a társaság szigorú költségcsökkentési lépései állnak, de jót tett az eredményeknek az alacsonyabb működőtőke-igény is.

A nettó profit kapcsán néhány egyszeri tétel is felbukkant: a 2010 negyedik negyedéves gyorsjelentésben negatív tételként szerepelt a halasztott adófizetés, ez most felfelé tornázta a nettó eredményt (a háttérben a jelenleg 19%-os társasági adó várhatóan 10%-ra csökkenése szerepel).

A gyorsjelentés tendenciái egyébként már toposzként köszönnek vissza a korábbi negyedévekből: a vezetékes hangalapú bevételek mindhárom régióban csökkentek (Magyarország, Montenegró, Macedónia), amelyet csak részben kompenzáltak a TV-hez köthető és mobil adatbevételek. Ennek kapcsán a társaság megerősítette idei terveit, amelynek értelmében az árbevétel 3-5%-kal, míg az egyszeri tételek nélküli EBITDA 4-6%-kal morzsolódhat 2010-hez képest.

A nettó eladósodottsági ráta 31%-ra csökkent a 2010 végén látott 32,7%-hoz képest, amely még mindig a 30-40%-os komfortzónában van. Ennek kapcsán visszautalnánk korábbi véleményünkre, amely szerint a távközlési szektoradó mellett is lett volna lehetősége a társaságnak magasabb osztalékot fizetni. A mostani helyzet előnye annyi, hogy egy romló piaci környezetben is tartani tudja az 50 forintos osztalékfizetést.

A társaság pénztermelő képessége továbbra is masszív, az első negyedévben részvényenként 27 forintos szabad készpénzáramlást láthattunk (free cash flow), szemben a bázisidőszak 19 forintos értékével. Bár a gyorsjelentés a korábbiaknál jóval több egyszeri tételt tartalmaz, összességében nem romlott az eredmények előrejelezhetősége. A ma 3 órakor kezdődő elemzői telefonkonferencián arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy a 30 milliárd forintra taksált hálózatfelújítást pontosan milyen menetrendben hajtja végre a Telekom.

A gyorsjelentés kapcsán pozitív árfolyamreakcióra számítunk a mai kereskedésben, főként, ha a jelenlegi bizonytalan piaci hangulatot vesszük alapul, hiszen ilyen környezetben jobban kidomborodhat a társaság relatív defenzív volta.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »