Dél-Amerika meghódítaná Ázsiát

A múlt csütörtökön tartott perui csúcstalálkozó egyik célkitűzése a vendéglátó elnök, Alan García által kezdeményezett integrációs politika megvitatása volt. Az elnök már 2007-ben felhívta a figyelmet a gazdasági integráció fontosságára, azzal a céllal, hogy Peru, Chile és Kolumbia (immár Mexikóval karöltve) megkösse a Csendes-óceáni paktumot, mely nem csak az érintett országoknak nyújt nagyobb beruházási lehetőséget, de megnyílnának az ázsiai piacok is a térség számára.

A paktum megkötésének célja az Ázsia-Csendes-óceáni tengelyen lévő országok közötti gazdasági integráció gyorsítása, melynek végső állomása a tőke, a személyek, áruk és szolgáltatások áramlása lesz, írja az Infolatam.

Alan García perui elnök így fogalmazott az egyezmény kapcsán: „ Ez egy történelmi lépés a kontinens modernizációja, a szociális fejlődés és az igazságosság minél szélesebb réteg számára való biztosítása felé”.

Az egyezményt aláíró felek saját érdekeiket is képviselték, amikor a paktum megkötése mellett döntöttek, Mexikó számára – a gazdasági lehetőségek mellett – ez egy remek alkalom arra, hogy a regionális elszigeteltségből kitörjön, csökkentse az Egyesült Államoktól való gazdasági függőségét, Kolumbia pedig nem titkoltan meg szeretné erősíteni az ázsiai pozícióit.

A négy latin-amerikai ország társulása azért is rendkívül fontos, mert együtt jelentős potenciállal rendelkeznek a régióban, az országok területén összesen 204 millió lakos él, az általuk megtermelt a bruttó hazai össztermék 1.4 milliárd dollár, ami Latin-Amerika teljes GDP-jét tekintve 34%-ot tesz ki. Továbbá, az egyezmény megkötése jelzés értékű a többi latin-amerikai ország számára is, szükséges lenne ugyanis több ehhez hasonló regionális megállapodás a  beruházások növeléséhez, a kereskedelem bővítéséhez és gazdasági növekedéshez.

Sándor Nóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »