Százezer hiba a népszámlálás előkészítésénél

A szlovák Statisztikai Hivatal egy külsős céget bízott meg azzal, hogy vizsgálja meg, mennyire pontosak a népszámlálás előtti adataik, mennyire jók az előkészületek. Állítólag 100 ezer hibát tárt fel a vizsgálat.

A polgármesterek panaszai nyomán a Statisztikai Hivatal felkérte a Data System Soft céget, végezze el azoknak az előzetes adatoknak az ellenőrzését, melyet az egyes önkormányzatoknak és körzeti hivtaloknak küldtek a népszámlálással kapcsolatban. Az elemzésért 33 600 eurót fizetett a hivatal, ám eredményét nem közölte – írja a Sme napilap.

A Statisztikai Hivatal előbb arra hivatkozva tagadta meg a közlést, hogy belső anyagról van szó, később ígéretet tettek, hogy nyolc napon belül nyilvánosságra hozzák az elemzés eredményét.

Százezer ember tartózkodási helyét rosszul tudják

A Data System Soft ügyvezetője, Roman Cisár a lapnak elmondta, már a hivatal birtokában vannak az eredmények. Elárulta, a lakosság-nyilvántartás és a statisztikai hivatal által küldött otthon-nyilvántartás összevetésekor 100 ezer eltérést találtak. „Azt lehet mondani, hogy nagyjából 100 ezer ember máshol van vezetve, mint ahol valójában él. Ezt ki kellene javítaniuk“ – mondta Cisár.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) korábban aggodalmát fejezte ki a népszámlálással kapcsolatban, attól tartanak, torz eredmények születhetnek. A Statisztikai Hivatal ugyanis olyan adatokat küldött az önkormányzatoknak, melyekben rengeteg pontatlanság szerepelt. Egyes helyeken egész utcák hiányoztak, másutt rossz helyen voltak megjelölve a házak a térképen.

A társulás ezért márciusban felszólította a hivatalt a népszámlálási körzetek átértékelésére. A belügyminisztérium alá tartozó körzeti hivatalok pedig közölték, nem vállalják a felelősséget a népszámlálási körzetek kialakításáért.

A kérdezőbiztosok május 13-tól kezdik felkeresni a lakosokat.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »