Székelyföldi lobbiiroda nyílhat Brüsszelben

A három székelyföldi megye lobbiirodát nyit Brüsszelben. Az intézmény működésétől az uniós alapokhoz való jobb hozzáférhetőséget, a térség népszerűsítését, illetve bizonyos, a régió számára nem kedvező döntések tompítását remélik az erdélyi magyar politikusok, önkormányzati vezetők.

Közös lobbiirodát nyitna június elsejétől Brüsszelben a három székelyföldi megye, Hargita, Kovászna és Maros megyei önkormányzata. Az intézmény előreláthatólag a Magyar Régiók Házaként is ismert épületben fog működni. Hargita Megye Tanácsa áprilisi ülésén el is fogadta a megyére vonatkozó határozattervezetet, hasonlóan cselekedtek a háromszéki, illetve Maros megyei önkormányzatok is.

Az iroda révén közelről nyílna alkalom betekintést nyerni a Brüszelben készülő jogszabályokba, illetve arra is, hogy az ott dolgozó euro-bürokratákhoz információkat juttassanak el az iroda munkatársai Székelyföldről. A brüsszeli iroda feladata lesz ugyanakkor összegyűjteni, feldolgozni és továbbítani az EU intézményeivel, ezek politikájával kapcsolatos információkat, tájékoztatni az önkormányzatokat az Európai Parlament, az Európai Bizottság, a Régiók Tanácsa és más EU-s intézmények döntéseiről, hozzáférni a közösségi pályázatokhoz és támogatni a helyi érdekeltségű projekteket.

Így például talán megelőzhetők vagy legalábbis tompíthatók lesznek a francia, angol vagy német mezőgazdaság számára használható, ám a székely parasztgazdaságok helyzetét ellehetetlenítő döntések.

„Annak örülök, hogy a Hargita megyei tanácstestület román ajkú tagjai is megszavazták a határozattervezetet. A megnyíló iroda reményeink szerint abban is segít majd, hogy még több pályázati pénzt tudjunk lehívni a térségbe” – nyilatkozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Sógor Csaba EP-képviselő szerint „a lobbisták azok, akik az előszobában próbálják befolyásolni a politikusokat a szavazások kimeneteléről”.

„Brüsszelben hivatalosan tizenötezer lobbista tevékenykedik, de egyes források szerint számuk meghaladja a harmincezret. Kisebb közösségek, cégek tartanak fenn lobbiirodákat. Ezeknek az irodáknak az a szerepük, hogy megtegyék, amit esetleg a politikusok nem tehetnek meg, reklámozzák az általuk képviselt térséget, hírnevet szerezzenek a régiónak, elmondják odakint, hogy miért érdemes idejönni befektetni, vagy turistaként idelátogatni. Emellett ismertetni kell Brüsszelben, hogy mi az, ami jó Székelyföldnek, és így onnan akár befolyásolni lehet a bukaresti döntéseket is” – nyilatkozta lapunknak az EP-képviselő.

Kitekintő / Erdély Ma / Hargita Népe

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »