Tánc, tánc, tánc! Heti Kárpát-medencei Kulturális Körkép

Táncolt a Kárpát-medence a tánc világnapja alkalmából: legyen az magyar, társas vagy akrobatikus tánc, a lényeg az együttes, örömtánc. Emellett a kiállítások és koncertek szerelmesei sem maradtak program nélkül az elmúlt héten.

Megemlékezés

Április 27-én emlékeztek Komáromban a 160 éve elhunyt Egressy Bénire, aki Galambos Benjámin néven született 1814. április 21-én Sajókazincon. A zeneszerző, színész és író Vörösmarty Szózatának megzenésítésével aratta legnagyobb sikerét, de emellett számtalan Petőfi-költemény, illetve a Bánk bán feldolgozása is az ő nevéhez fűződik. Az 1848-49-es szabadságharc során a komáromi erődben harcolt, ami különleges kötődést jelent a város és a zeneszerző között – írja a Paraméter.

Együtt táncolt Sepsiszentgyörgy és Zenta

Április 29-én, a tánc világnapja alkalmából foglalta le a város Korzóját a Kék Hold Táncklub, mely mintegy 120 táncost számlál. Hozzájuk csatlakoztak a Háromszék Táncegyüttes tagjai, akikkel mezőségit, jive-ot és rumbát lejtettek. Ezek után kezdődött meg a résztvevők oktatása: még a két bal láb sem volt kizáró ok, hiszen a lényeg az együttes, örömteli tánc volt – olvashatjuk az Erdély.ma beszámolójában.

Ugyanezen a napon Tánc, tánc és tánc! címmel rendezték meg a vajdasági Zentán a Midnight Táncegyüttes gálaestjét. A megközelítőleg három évtizedes táncos múlttal rendelkező klub számos sikert tudhat már háta mögött, így a két órás önálló táncshow nem csoda, hogy a közönség örömére vált – tudtuk meg a Vajdaság MA oldalon.

Kiállítások

Immár nyolcadik állomásán, jelenleg Kolozsváron tekinthető meg a Boldogasszony kiállítás. A Forrás Galéria 26 művészének munkáit bemutatása során Bráda Tibor és Kárpáti Tamás Munkácsy-díjas festők, Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikus, Kő Pál Kossuth-díjas szobrász, Orosz István Kossuth-díjas- és Molnár Kálmán Munkácsy-díjas grafikusművész munkáira is rábukkanhatunk. A tavaly útjára indított tárlat Erdély után Kárpátaljára, Felvidékre, Őrvidékre, Muravidékre és a Vajdaságba is el fog látogatni – tudatosítva a Nagyboldogasszony tiszteleté mai magyar társadalmunkban. A kiállítást nyolc nyelvű – román, ukrán, szlovák, német, szlovén, horvát, szerb, magyar – művészeti album kíséri.

Mindeközben az ungvári Rákóczi Főiskolán Matl Péter, a kárpátaljaiak körében igen jól ismert szobrász mutatkozott be grafikáival és pasztellképeivel. A vereckei honfoglalási emlékmű, a gályarabok, Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc szobrainak alkotóját így a közönség egy másik oldaláról ismerheti meg – írja a Kárpátinfo. A kiállítás különlegessége, hogy mindegyik műről elmondható, hogy esztétikai értékén túl mély gondolatiságot is találni benne.

Rockmúzeum Zoboralján

Nem mindennapi eseményt ajánl a Felvidék MA: a zoboraljai Nyitragerencséren nyitja meg kapuját május 28-án Kárpát-medence első Rockmúzeuma. A tárlatvezető a magyar rockzene élő legendája, Schuster Lóránt lesz, aki a P. Mobil (a korábbi Gesarol) együttes történetén végighaladva mutatja majd be a műfajt, és annak csehszlovák-magyar különlegességeit.

Ajánló

Május 7-én, szombaton borkóstolóval egybekötve lépnek fel Hodek Dávid és barátai a kürti Strekov 1075 borászat színpadán. A komáromi születésű jazzmuzsikus mindössze 14 éves, mégis komoly zenei múlttal rendelkezik és már nemzetközi versenyekről is sikereket bezsebelve tért haza. Az egész estés borkóstolót a már-már tradícionálisnak számító hagymás-mangalicazsíros kenyér egészíti ki, és az első pohár borra mindenki a borászat vendége lesz.

Ezzel párhuzamosan nem szabad megfeledkezni a magyar film délvidéki hetéről, ami Újvidéken kerül megrendezésre május 18-20. között. A program változatos filmekkel kívánja garantálni a kikapcsolódást és a szórakozást is: a nézők a Nyári mozi, a Köntörfalak, A halálba táncoltatott lány, a Puskás Hungary, stb. alkotások közül válogathatnak majd – írja a Vajdaság MA.

Kitekintő összeállítás - Zsár Virág

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »