Történelmi tettre készül a jegybank

Ma kezdődik a FED kétnapos szeánsza, amelynek végén újabb kamatdöntéssel és a történelemben először sajtótájékoztatóval lepi meg a befektetőket a Bernanke vezette grémium. A kamatdöntés vélhetően nem okoz meglepetést, így az egynapos bankközi betéti kamatot továbbra is a 0-0,25% sávban hagyja a FED, ugyanakkor a kamatpályát, illetve a kötvényvásárlási program kifutását illetően okozhat meglepetést a csapat.

A legfrissebb piaci kommentárok szerint nem áll le teljes mértékben június végén a pénznyomda, hanem egy viszonylag hosszabb kifutást követően kezdik el piacra vezetni a több, mint 1.500 milliárd dollár értékű eszközállományt. Az elmúlt hónapok tőzsdei emelkedéséhez a FED programja és persze más jegybankok laza monetáris politikája is hozzájárult, ezért a kilátások sérülése rövid távon is profitrealizálást hozhat a kereskedésben. Ez leginkább a nyersanyagpiaci termékeket érintené, de nem hagyná érintetlenül a devizapiacot, a részvénypiacot és a kötvényeket sem.

A szerdai eseményen az EKB-nál már jól ismert menetrend valósul meg: a közlemény közzétételét követően sajtótájékoztatón ismerteti a döntés hátterét Bernanke és egyben válaszol a feltett kérdésekre is. Erre mindeddig nem akadt példa a FED-nél, azonban nem jelent ez teljes váltást. Az évi nyolc alkalomból ugyanis csak négyet követ majd sajtótájékoztató, vagyis az új berendezkedés szerint idén áprilisban, júniusban és novemberben láthatjuk Bernanke-t élőben a kamatdöntést követően.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek