Az iraki bevándorlók és a Húsvét

A Húsvétot ünnepli ezen a hétvégén az egész keresztény világ, de miként viszonyulnak ehhez az ünnephez a Magyarországon élő muszlim bevándorlók? Az Irakból érkezetteknek egy kis hányada szintén keresztény, azonban többségük az iszlám híve, így érdekes lehet megfigyelni, a Korán miként tárgyalja Jézus feltámadását.

Jézust a muszlimok prófétának tekintik, így életét, cselekedeteit, tanításait a Korán is végigköveti. Az iszlám szent könyvéből egyértelműen kiderül, hogy míg a keresztény vallás feltámadásról beszél, addig a muszlimok úgy hiszik, a katonák mást öltek meg Jézus helyett, akit Isten magához vett, nem halhatott meg, így értelemszerűen fel sem támadhatott. 

Az eltérő szemlélet elsősorban abból adódik, hogy az iszlámban egyik próféta sem halhatott meg az emberek bűneinek megváltásáért, hiszen felfogásuk szerint Isten megbocsátja a vétkesek bűneit, ehhez nincs szükség egy kiválasztott áldozatára. Emellett a prófétákat kizárólag abból a célból küldték a halandó emberek közé, hogy ott elterjesszék a tanokat, tanítsanak és megmutasskk az „igaz hitben” hívőknek, milyen lenne az Istennek tetsző élet. 

Jeszenszky Nóra

Friss hírek