Megrongálták az ungvári Petőfi-szobrot

Péntekre virradóra Ungvár belvárosában megrongálták Petőfi Sándor szobrát, az ismeretlen elkövetők lefűrészelték a magyar költőről elnevezett téren álló szoboralak kardját.

Az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál beszámolója szerint az ungvári rendőrség vizsgálatot indított “a város jelképévé vált emlékmű” megrongálása ügyében. Szalipszki Endre, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulja az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a külképviselet bejelentést tett az illetékes ukrán hatóságnál a szoborrongálás ügyében.

Az ungvári Petőfi-szobrot nem első ízben érte támadás: 2009. március 15-re virradóra ismeretlenek fehér festékkel öntötték le. A tetteseket nem sikerült megtalálni, de azóta a város legnagyobb terén álló magyar emlékművet éjjel-nappal két egyenruhás rendőr őrizte – úgy látszik, ez sem volt elég.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöksége hétfői ülésén úgy határozott, hogy az eset kapcsán levéllel fordul Viktor Pogorelov ungvári polgármesterhez, kérve a város tulajdonát képező szobor mielőbbi helyreállítását és őrzésének megerősítését.

Kárpátalja

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »