Tíz városban ünneplik az új magyar alkotmányt

Kolozsváron kívül további kilenc magyarországi városban egyidejűleg játsszák el Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művét, az eseményt a Duna Televízió élőben közvetíti. Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója a Krónikának elmondta: a rendezvény ötletgazdája és támogatója a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztérium, aznap lép ugyanis életbe Magyarország nemrég elfogadott új alkotmánya.

Az intézmény vezetője hozzáfűzte: miközben a kommunista rezsim idején megtalálták a módját, hogy szabadnapot adhassanak munkatársaiknak húsvéthétfőn, a mostani felkérésre nem tudtak nemet mondani, különösen úgy, hogy nemcsak a kolozsvári közönség, hanem az élő televíziós közvetítésnek köszönhetően a világ magyarsága is láthatja az előadást. A Psalmus Hungaricust követően, a műsor második felében valamennyi helyszínen folytatódik a gálahangverseny.

A kolozsvári opera jelentős magyar zeneszerzők, Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Liszt Ferenc műveivel kedveskedik közönségének. A rendezvény karmestere Selmeczi György és Kulcsár Szabolcs. Fellép a Tarisznyás Néptáncegyüttes, illetve a Flauto Dolce régizene-együttes is.

Krónika.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »