Hétmillió afgánt fenyeget az éhezés

Afganisztán igen súlyos gondokkal néz szembe, az ország élelmiszer készletei, melyek rendkívüli módon függnek a nemzetközi adományoktól, további hozzájárulások nélkül várhatóan nyár közepéig tartanak ki. Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) afganisztáni missziójáért felelős Louis Imbleau hívta fel a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy az alapvető élelmiszerek hiánya több mint 7 millió embert fenyeget az igen szegény országban.

Többek között a búza, növényi olaj és hüvelyes növények mennyisége okozhat problémát. Búzából, mely az egyik fő élelemforrás Afganisztánban, évi 5,2 millió tonna fogy, ugyanakkor így is háromból két ember nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, az öt év alatti gyermekek több mint fele alultáplált. Az idei riasztó adatok azt mutatják, hogy akár a lakosság negyedét is érinthetik a fokozódó élelmezési gondok. A gyermekek és a nők különösen rossz kilátások elé néznek. Az ellátási gondok több programra is átterjedhetnek, részleges csökkentés vagy akár teljes leállás fenyegeti az iskolai étkeztetési programot, de emellett sok már projekt érintett lehet.

Mindemellett további probléma forrása lehet az időzítés, hiszen a nyári hónapokban várható a készletek kiapadása, mely egyben a legmelegebb időszaka az évnek és a lázadók is ebben a periódusban a legaktívabbak. Afganisztán biztonsági helyzete és infrastrukturális elmaradottsága már eddig is óriási kihívás elé állította a segélyszervezeteket, átlagosan 2-3 hónapot vesz igénybe, míg a felajánlás élelmiszer formájában a rászorulókhoz kerül.

A Világélelmezési Program 1963 óta folyamatosan jelen van Afganisztánban, idén azonban további 257 millió dollárra lenne szüksége, hogy teljesíteni tudja célját.

Romász Andrea

Friss hírek