Hatalmas a káosz az amerikai előrejelzésekben

Erős jelzést kaptak a költségvetési vitában lévő amerikai döntéshozók, ugyanis az egyik legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, az S&P negatív kilátást helyezett el az USA hosszú távú adósságosztályzata mellé, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben – két év éven belül – ha nem sikerül hiteles deficitcsökkentési – és adósságstratégiát letenni az asztalra, akkor akár a jelenlegi elsőrendű AAA osztályzat is veszélybe kerülhet.

Ez meglepően nagy hullámokat vert tegnap a nemzetközi piacokon, gyakorlatilag valamennyi eszközosztály kilengett: a nyersanyagárak csúcsra pörögtek, míg a részvénypiacokon mindenhol érezhető visszarendeződés volt. Márpedig annak, aki kicsit is követi az amerikai költségvetés körül zajló mizériát, nem okozhatott nagy meglepetést az S&P indoklása, ami szerint az USA az egyedüli olyan fejlett ország, ahol a viszonylag magas növekedés ellenére semmilyen konkrét hosszú távra előremutató intézkedés nem történt az adósságcsapda elkerülésére.

Ennél ugyanis borúsabb is a kép, hiszen olyan módon átpolitizálttá vált az amerikai büdzsé helyzete, hogy közel holtpontra jutott a republikánus és demokrata képviselők közötti tárgyalás már a részleges befagyasztásokról is. Egyelőre nem is közelednek az álláspontok túlzottan, legalábbis, ami a hosszú távú adósságstratégiát illeti: a republikánus párt szélén elhelyezkedő csoportok saját stratégiával álltak elő, amit gyorsan sikerült is átverni a konzervatív táboron. Ez pedig a demokratákat, elsősorban Obama elnököt késztette arra, hogy saját tervvel rukkoljon elő.

Két éve semmi esetre sincs az USA-nak az adósságrendezésre, ugyanis májusra már eléri a 14 300 milliárd dolláros adósságplafont az állomány. Megállapodás nélkül pedig automatikusan befagyaszthatják az amerikai költségvetést, és berekeszthetik az adósságértékesítést. Ezért a politikai zsákutcáért pedig nehezen fogja bármelyik tábor is elvállalni a felelősséget.

A befektetőknek egyébként sem sok eligazodást adott egyik hitelminősítő sem, (a Moody’s tegnap megerősítette az adósságosztályzatot és a hosszú távú kilátást is stabilan tartotta, ráadásul azzal az indoklással, hogy pozitív folyamatok látszanak kibontakozni a költségvetési vitában).

Equilor

Friss hírek