Magas az öngyilkossági hajlam az izraeli fiatalok körében

A középiskolások körében jelentkező öngyilkossági hajlam magas arányára hívja fel a figyelmet egy izraeli felmérés. Tízből egy válaszadó állította, próbált már meg önkezével véget vetni az életének.

Az Európai Unió finanszírozásával az izraeli Schneider Gyermekegészségügyi Központ pszichiátriai részlege végezte el azt a kutatást, amely hosszabb távon segíthet megvalósítani az ország magas öngyilkossági rátájának csökkentésére irányuló programot. A felmérés során 12 középiskolában 1200 diákot kérdeztek meg, amelynek eredményeként kiderült, tízből egy diák kísérelt már meg öngyilkosságot, a megkérdezettek valamivel több, mint 12 százaléka pedig gondolt saját élete kioltására a lekérdezést megelőző két hétben. Az adatok szerint azon a diákok, akik megpróbáltak már önkezükkel véget vetni életüknek, mintegy negyedük többször is tett erre kísérletet, míg tízből több mint három esetben orvosi beavatkozásra is szükség volt. A felmérést végző kutatók olyan módszereket kívántak kidolgozni, amelyek segítségével időben azonosíthatják a segítségre szoruló kamaszokat. Az Egészségügyi Minisztérium ugyanis olyan tesztprogramot indít, amely az év végétől bevezetne egy hosszabb távú öngyilkosság-csökkentő társadalmi programot. A tesztidőszakban több kiválasztott iskola tanárai kapnak képzést arra, hogyan szűrjék ki az öngyilkos hajlamú diákokat. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az elmúlt években valamelyest nőtt az öngyilkossági kísérletek száma, igaz a halállal végződő kísérletek száma némileg csökkent. Az öngyilkossági kísérletek jelentős részben fiatalok követik el: az életének véget vetni próbáló férfiak 37 százaléka 24 éves vagy fiatalabb, míg az öngyilkossággal kísérletező nők 48 százaléka tartozik ebbe a korcsportba.

ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »