Éhségsztrájkba kezdett a szerb ellenzék vezére

A Szerb Haladó Párt (SNS) becslései szerint akár százezer ember is részt vehetett a szombati belgrádi tüntetésen, amelynek legjelentősebb célkitűzése az előrehozott választások kikényszerítése volt – adta hírül a BalkanInsight hírportál.

Február óta már a második több tízezres nagyságrendű kormányellenes tüntetést tartották a szerb fővárosban. Két hónappal ezelőtt több, mint ötvenezren vonultak Belgrád utcáira, és az előrehozott választások mielőbbi kiírását követelték. A célok most is hasonlóak voltak, az elégedetlenek száma azonban fokozatosan növekszik. Szerbiát különösen érzékenyen érintette a gazdasági világválság. Az elmúlt két évben majd 250 ezren veszítették el munkájukat, a munkanélküliségi ráta így 19%-ra emelkedett, de az infláció növekedése is súlyosan veszélyezteti a mindennapi megélhetést. Az emberek többsége úgy gondolja, egy kormányváltás jelentheti a megoldást. A Faktor Plus Kutatóintézet felmérése szerint, ha most tartanák a referendumot, 37% már a Haladó Pártot támogatná, míg a kormányon lévő Demokrata Pártot a választók 28%-a preferálná. A jelenlegi helyzet szerint pedig egyelőre az Európai Uniós tagjelöltség is várat magára.

A tüntetés szombat délben vette kezdetét a parlament épülete előtt, Aleksandar Vučić, a haladók helyettes vezetője nyitóbeszédében arra kérte a tömeget, hogy a tiltakozás maradjon békés. Elmondta, hogy „a demokrata rezsim nem tudja megtörni az emberek ellenállását aljas hazugságaival, mivel a nép felett nem győzedelmeskedhetnek”. Vučić szerint a Haladó Párt győzelme esetén külföldi befektetőket hozna az országba, leszámolna a korrupcióval és a bűnözéssel, és képes lenne kivezetni Szerbiát történetének legnagyobb válságából. Felszólalt a párt elnöke, Tomislav Nikolić is, aki sajátos módszert választott céljai kikényszerítésére. Kijelentette, hogy éhségsztrájkba kezd, még vizet sem hajlandó magához venni, míg Boris Tadić államfő be nem jelenti az előrehozott választások dátumát. Nikolić elmondta, hogy az államfő mostanáig pártja minden javaslatát elutasította, és a jogrend aláásásával vádolta őket, valamint, hogy személy szerint neki ez az utolsó kísérlete egy jobb Szerbia építéséért. Véleménye szerint a Demokrata Párt azért ódzkodik a választásoktól, mert tartanak tőle, hogy nyilvánosságra kerül, hogy az elmúlt tizenegy évben miket követtek el.

A B92 televíziós csatorna internetes kiadása szerint a tüntetők délután a belvároson keresztül átvonultak az Országgyűlés épülete elé. Az ellenzéki pártvezetők eredetileg addig akartak itt tiltakozni, míg az előrehozott választásokat ténylegesen ki nem írják, de a tüntetés estére békésen véget ért. A Demokrata Párt egyelőre nem reagált Tomislav Nikolić éhségsztrájkjára, bár az ellenzéki pártvezér a parlamentbe érkezve úgy nyilatkozott, hogy nem is számított reakcióra. Elmondta viszont, hogy Boris Tadićcsal már hosszú idő óta ismerik egymást, és biztos benne, hogy az államfő tudja, hogy ő komolyan gondolja a sztrájkját, és bejelentésével „egészen biztos álmatlan éjszakákat okoz neki”. Kijelentette továbbá, pártja elutasítja azt, hogy az előrehozott választások dátumát januárra tűzzék ki, mivel így a kormánypártok a katolikus karácsonytól az ortodox karácsonyig kampányolhatnának, amire az ellenzéki pártoknak nem lenne lehetősége. Este Aleksandar Vučić újabb felszólalásában bejelentette, hogy a következő hétre egy még nagyobb tüntetést terveznek, részleteket azonban egyelőre nem árult el.

Boris Tadić a B92-nek elmondta, hogy a szerb közéletben a közelmúltban felröppent pletykák, miszerint nagykoalíció felállítására törekednének, nem igazak. Véleménye szerint a demokraták és a haladók együttműködése lehetetlen, mivel egészen más orientációval és programmal rendelkeznek. Tadić elmondta, hogy nem valósak azok az állítások, hogy ő és a parlamenti pártok ne kommunikálnának egymással, és a diskurzus fenntartását Szerbia elnökeként kötelességének érzi. Az államfő szerint, mindenkinek joga van a véleményéhez, de azt békés és civilizált módon kell kinyilvánítani. A Tomislav Nikolićcsal való csütörtöki találkozójáról pozitívan nyilatkozott, ezzel azonban az érintett fér nem ért egyet. Nikolić szerint ugyanis Tadić ellenségesen viselkedett, és csak azért hívta meg a találkozóra, hogy ismételten a jogrend aláásásával vádolja meg.

Nagyrőczei Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »