Gondokkal küszködik Kárpátalja erdőipara

Kárpátalja bevételi forrásának egyik legfontosabb ágazata gondokkal küszködik. Az állami erdőgazdálkodások működése korántsem mondható effektívnek, a fafeldolgozó üzemek nyersanyaghiánnyal küszködnek, melyet Ukrajna más megyéiből kénytelenek beszerezni, és az ágazat kárpátaljai dolgozóinak átlagfizetése 12%-kal alacsonyabb, mint az ukrajnai átlag.

A megyei tanács rosszallását fejezi ki az ágazat vezetői felé, ám érdemleges lépéseket mégsem tesz a probléma megoldása érdekében. A helyzet odáig romlott, hogy a megyei tanács legutolsó ülésén, melyen a faipar problémáit vitatták volna meg, a megyei főerdész meg sem jelent.

Az erdőgazdálkodás nem működik megfelelő szinten a megyében. Számos gyár beszerzési osztályáról, így a „Fischer” és az „Atlant” vállalatoktól is panaszok érkeztek a nyersanyag beszállítást illetően. Sok papírmunkával jár a faanyag beszerzése és a megrendelt áru gyakran akár 6 hónappal is később érkezik meg, így nem lehet a termelést szakszerűen ütemezni. Ezért a piaci törvényeknek megfelelően ezek a gyárak akár a megyén túlról megbízhatóbb és pontosabb partnerektől szerzik be a faanyagot.

Nem csoda hogy 2007-től az ágazat termelésében fokozatos visszaesést tapasztalhatunk. Így míg 2007-ben 1 millió 100 ezer köbméter, addig 2010-re már csak 867 ezer köbméter fát dolgoztak fel.

Kitekintő / Kárpátalja Ma

Friss hírek