Szlovákia: Részesedést kapnak a hőerőművekből a városok

Módosított korábbi döntésén a kormány! Iveta Radičová kormányfő közölte, nem fogják „a Smer hőerőművekben ülő közéleti krémjének báljait finanszírozni a Hiltonban”.

A kormányfő elmondta, hogy azon városok, amelyekben a privatizálni kívánt hat hőerőmű van, 5% részesedést kapnak belőlük. A városoknak emellett joguk lesz összehívni a közgyűlést, a beruházóval megkötendő szerződés pedig magába foglalja majd, hogy az adott városnak is képviseltetnie kell magát a hőerőmű felügyelő tanácsában.

Radičová szerint egyik érintett városnak sincs elegendő tőkéje az új technológiák bevezetéséhez, amely számításaik szerint összesen mintegy 740 millió eurót tesz ki.

A kormány és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása tanácskozásának egyik témája volt a választási kódex is, amely esetében megegyeztek, hogy össze kell hangolni a választások időpontjait, a moratóriumokat és más ezzel kapcsolatos cselekményeket. Nyitott kérdés maradt viszont az ingatlanadó tervezett módosítása. Radičová szerint ugyanakkor a társulás nem zárkózik el az elől, hogy az ingatlanadót az ingatlan valódi értéke és elhelyezkedése alapján szabják meg.

A kormányfő egyben bejelentette, hogy csütörtökön nyilvános szakmai vitát hirdetnek a tervezett adó- és járulékreform kapcsán. Ennek megfelelően csütörtök folyamán közzéteszik a reform anyagát a kormányhivatal weboldalán. 

Radičová egyszersmind reagált Igor Štefanov kijelentéseire is, miszerint kormánytagokat is lehallgatnak titkosszolgálati módszerekkel. „Úgy gondoltam, már önszántából lemondott mentelmi jogáról, hogy elkezdődhessen a büntető eljárás, ha pedig nem, akkor véleményem szerint egy karakteres személyiség ezt megtenné” – üzente a politikusnak a kormányfő, hozzátéve, először fordul elő, hogy egy magas rangú politikust vagyonjogi felelősségre vonás okán eljárásnak van kitéve. Radičová szerint épp itt az ideje ennek. Egyúttal elvárja, hogy ha a lehallgatásokról információkkal rendelkezik, akkor azokat közli a hatóságokkal.

Paraméter.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »