Slota népszavazása nem valósulhat meg

Slota szerint az SNS aktivistái már gyűjtik az aláírásokat a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatáról szóló népszavazás kiírása érdekében, azonban ilyen referendumot Szlovákiában nem lehet rendezni – írja a Sme szerdai kommentárjában.

A szlovák alkotmány ugyanis kimondja, hogy az alapjogokat érintő kérdésekben nem lehet népszavazást kiírni. Az alkotmány az alapjogok közé sorolja a nemzetiségi kisebbségek és etnikumok jogait is, kimondja, hogy a kisebbségeknek joguk van az anyanyelvi művelődéshez és nyelvük hivatali használatához – mutat rá a cikkíró, Marián Leško.

Leszögezi, ezeket a jogokat az az alkotmány biztosítja a kisebbségeknek, melyet 1992-ben az SNS valamennyi parlamenti képviselője megszavazott, személyesen Ján Slota is. Ezek a jogok a többi alapjoghoz hasonlóan nem vonhatók meg, nem szüntethetők meg. Ezért a szlovák nyelv kizárólagossá tétele a hivatali érintkezés során népszavazás útján megengedhetetlen.

A Sme szerint egy ilyen referendumot a köztársasági elnök nem hirdethet meg anélkül, hogy az Alkotmánybírósághoz forulna alkotmányossági vizsgálat céljából. Noha a kassai székhelyű bíróság már sok mindent megengedett, Slota népszavazására nem bólinthat rá, mivel vannak olyan dolgok, amelyeket még az SNS elnöke iránt érzett szerelemből sem lehet megtenni.

„A referendum ötlete éppoly komoly, mint Slota azon kijelentése, hogy ha a parlament megszüntetéséről szavaznának, ‘elsőként emelem fel a kezemet, hogy szüntessék meg a parlamentet’. Egy olyan embert, aki egy parlamenti demokráciában a parlament megszüntetését akarja, egy jogállamban pedig egy alapjog likvidálását, csak a hozzá hasonlóan sérült személyek vehetik komolyan“ – zárul a Sme kommentárja.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »