Délután dőlhet el az euró sorsa

Ma két fontos kamatdöntő ülést is tartanak Európában: magyar idő szerint 13:00-kor jön ki a Bank of England ülés eredménye, itt a piac az alapráta 0.5%-on tartását, és a 200 milliárd fontos kötvényvásárlási program folytatását várja, ám a 13:45-kor esedékes EKB döntésnél 25 bázispontos emelést jósol a piac, így az eurózónában érvényes refinanszírozási ráta 1.25%-ra emelkedhet.

Ezzel Európában megkezdődik a kamatemelési ciklus. A piac ezt lényegében már árazza, elég csak az EURUSD chartra vetni egy pillantást, tegnap 14-havi csúcsra: 1.435-ös szintre kapaszkodott, és mi nem zárjuk ki a további menetet fölfelé, akár 1.50 fölé is (egyelőre a kora reggeli kereskedésben lefelé csordogál).

Ami érdekes lehet a mai döntés esetében az a kamatfolyosó kérdése, ugyanis ott van némi mozgástere a jegybanknak, hogy a szigorítással párhuzamosan ne rontsa drasztikusan a periféria országainak likviditási helyzetét.

Jelenleg a betéti kamatláb 0.25%, míg az azonnali (overnight) kamatláb 1.75%, vagyis a két kamatkorridor 75-75 bázispont a refi kamat körül. Ez egyébként valamivel szűkebb, mint ami a válság előtt volt jellemző (akkor 100bp volt a korridor).

Nagy kérdés, hogy mit fog tenni az EKB ezzel a folyosóval, elképzelhető, hogy kiszélesíti azt, mégpedig megtartva a szimmetriát, így a betéti ráta maradhatna 0.25-ön, az azonnali kamatlábat viszont ez esetben 50bp-vel kellene megemelni (ha a refit csak 25bp-vel növelnék).

Ebben lenne is ráció, hiszen a betéti kamatráta megemelése nem minden piacon csapódna le pozitívan, például a bajos spanyol és ír jelzáloghitel piacon felnyomná a jelzálogkamatokat, ami újabb bedőléseket eredményezhetne az egyébként is érzékeny ingatlanszektorban.

Érdekes lesz figyelni az EURGBP-t is hogyan reagál a két jegybank döntésére, valószínűleg itt egy érezhetőbb font gyengüléssel állunk szemben, főleg ha a Mervyn King vezette BoE nem tud megfogalmazni semmi indikációt arra nézve, hogy hogyan tervezi kezelni az 5%-ot súroló inflációt. Jelenleg a piac a briteknél is áraz egy emelést az idei évre, ami akár már nyár folyamán körvonalazódhat, de a ritka gyenge növekedési adatok azért hagynak némi kérdőjelet a kérdés körül (a legfrissebb brit ipari adatok visszaesést jeleztek).

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »