A női egyenjogúság ellen tüntettek

Bangladesben erőszakba torkollott egy, a nők egyenjogúságát előremozdító új törvény ellen szervezett tüntetés, a megmozdulást a rendőrségnek kellett feloszlatnia. Számos ember megsérült és több mint száz személyt tartóztattak le, miközben a hatóságok könnygázzal és gumibottal igyekeztek felszámolni a tiltakozást. Országszerte számos iskola, üzlet és iroda maradt zárva az iszlám pártok által szított megmozdulások miatt.

Az ország népességének 90%-a muszlim, és bár szekuláris jogrendszer van érvényben, az örökösödéssel kapcsolatos ügyekben Banglades mindeddig a saría törvényeket követte. Emiatt a bangladesi törvények szerint egy nő csak feleannyit örökölhet, mint fiú testvére. Az új törvényjavaslat alapján azonban a jövőben minden gyermeknek egyenlő arányban kell majd részesednie az örökségből.

A tüntetések feloszlatásának ellenére Fazlul Huq Amini, az Iszlám Törvény Végrehajtási Bizottságának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a megmozdulás sikeres volt és az „emberek spontán módon támogatták a tiltakozást”. A szervezők úgy vélik, hogy a javaslat Korán-ellenes, ugyanakkor a kormány szerint a tervezet nem sérti az iszlám törvényeket, sőt a továbbiakban még több jogot szeretnének majd biztosítani a nőknek a foglakoztatásban és az oktatásban egyaránt. A női jogokért harcoló szervezetek üdvözölték a javaslatot, melyet szerintük a bangladesi lakosság többsége is támogat.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »