Ukrajnában is rendőrreform készül

Ukrajnában is rendőrségi reform készül, így akár 2012-re, az Európai Futball világbajnokság idejére az országnak már nem „miliciája”, hanem „policiája” lehet majd. Az ukrán rendőrséget a Szovjetunió örökségeként „miliciának” nevezték, akárcsak Oroszországban – Kreml azonban éppen idén vezette be a rendőrség nagyszabású reformját, amelynek keretében az ottani „miliciából” „policia” lett.

Így az ukrán vezetés éppen orosz mintára reformálhatja meg a rendőrségét. A készülő tervezetekről Vaszilij Gricak számolt be a „Ma” című ukrán lapnak. Egyszerre két dokumentum is készül – „a Belügyminisztérium reformjáról” és „a policiáról”. Gricak szerint teljesen átszervezhetik majd a Belügyminisztériumot, és külön osztályai lesznek a minisztérium keretén belül a rendőrségnek, a nemzetbiztonságnak, illetve alá lesz rendelve ennek a határőrség és a Rendkívüli Ügyek Minisztériuma is, írja a Finance.ua ukrán lap. Nem utolsó sorban a reform keretében a rendőrök fizetését is emelik majd.

„Biztos vagyok benne, hogy a 2012-es Európai Futball Világbajnokságra Ukrajnában a „milicia” helyett „policia” lesz” – mondta Vaszilij Gricak.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek