Nyugdíjreform miatt bukhat a miniszterelnöke-helyettes

Szergej Tihipko – a 2010-es ukrán elnökválasztás egyik jelöltje, aki jelenleg a miniszterelnök helyettesi posztot tölti be megígérte, hogy amennyiben az országban nem fogják bevezetni a kidolgozott nyugdíjreformot, lemond majd posztjáról.

Tihipko a miniszterelnök helyettesi pozíciója mellett a szociális ügyek miniszteri székét is betölti a kormányban, ezért is foglalkozik komolyan a nyugdíjreform kidolgozásával. Az ukrán politikus április elején járt munka vizittel Varsóban, ahol beszámolt az elgondolásairól az újságíróknak.

Tihipko elmondta, hogy Ukrajna GDP-je nagyságrendekkel kevesebb, mint számos nála kisebb állam GDP-je, és a szakértők szerint az ország gazdaságának 35-40 százaléka úgy nevezett „árnyék-gazdaság”. A nyugdíj reform megvalósítására és a nyugdíjak jelentős emelésére a befektetői környezet javítására van szükség, írja a korrespondent.net orosz lap.

„Csak azért éljük még túl a helyzetet, mert 4,9 millió ukrán 900 hrivnyánál kisebb nyugdíjat kap (vagyis körülbelül 20 ezer Ft).” – mondta Tihipko. Az új nyugdíjazási rendszer 2013-tól léphet életbe Ukrajnába, amennyiben elfogadják törvénytervezetet.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek