Kiterjesztenék az IMI-t

Az IMI a tagállami hatóságok közötti kommunikációt könnyíti meg. Jelenleg a szakképesítések kölcsönös elismerésére és a szolgáltatási irányelvre használják. Az hogy milyen területekre terjesztik ki az IMI hatályát, az attól függ, hogy a tagállamok mihez járulnak hozzá.

Az Európai Bizottság Belső Piaci Információs Rendszer (IMI) egy többnyelvű online alkalmazás, amely lehetővé teszi a helyi, regionális és nemzeti közintézmények számára, hogy elérjék a külföldi partnerhatóságokat és információt cseréljenek a külföldi szakmai képesítések vagy engedélyhez kötött szolgáltatások elismerésével kapcsolatban. A Bizottság ezt a rendszert szeretné továbbfejleszteni a szerencsejátékra és az elektronikus kereskedelemre vonatkozó információkkal.

Magyarországon körülbelül száz hatóság tagja az IMI-nek, de a kormányhivatalok átalakulásával ez a szám is változhat — mondta el Kátai Anikó, a Külügyminisztérium EU Belső Piaci és Jogi Főosztályának vezetője az EurActivnak. „Tagja például az egészségügyi diplomák elismerésére jogosult Egészségügyi Engedélyezési És Közigazgatási Hivatal. Ha nekik kérdésük merül fel egy másik tagállamban végzett orvos diplomájával kapcsolatban, akkor az IMI-be írhatja be a kérdését.” Egyelőre a szakmai képesítések elismerésére jóval több kérdés érkezik a rendszerbe, mint a szolgáltatásokkal kapcsolatban. Ez talán részben annak is köszönhető, hogy a belső piaci szolgáltatásokról szóló irányelv lassan kerül át a gyakorlatba.

Az IMI különböző modulokból épül fel, bár ebből a felhasználók nem sokat vesznek észre, így további területekkel való bővítésének technikai akadálya lényegében nincs. „A Bizottságnak lehet egy javaslata, de azt a tagállamoknak is kell fogadniuk. (…) Minden olyan területen, ahol esetleg a felhasználók közötti bizalom nem annyira elmélyült és igazából a hatóságok nem tudják, hogy kik a többi tagállamban a partnereik, azokon a területeken azért megkönnyítheti az együttműködést.”

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek