Próbál megszabadulni befektetéseitől a dúsgazdag asszony

Jurij Luzskov Moszkva ex-polgármesterének felesége, Elena Baturina, aki az építőiparban Oroszország leggazdagabb asszonyává vált, férje leváltását követően próbál megszabadulni oroszországi befektetéseitől, annak ellenére, hogy azok értéke alacsonyan van.

Elena Baturina, Oroszország legvagyonosabb asszonya tovább kívánja folytatni oroszországi befektetéseinek felszámolását. Ennek oka feltételezhetően férje, Jurij Luzskov menesztése Moszkva polgármesteri székéből. Baturina hatalmas vagyonra tett szert építőipari vállalkozásainak köszönhetően. Elsősorban moszkvai közbeszerzési pályázatokon nyert el hatalmas profitot termelő projekteket. Egyre többen vizsgálják Luzskov és feleségének hatalmas vagyonát, illetve annak keletkezésének körülményeit korrupcióval is vádolva őket.

Baturina legújabb terve, hogy Krasznodarban kíván eladni két üzemet, amelyekre már vevőt is talált Lev Kvetnoj személyében, aki állítólag 200 millió dollárt fizetne a befektetésért, tájékoztatott a Vedomosztyi hírügynökség. A krasznodari térségben fekvő két cementgyár éves kapacitása 300 ezer tonna, viszont a tervek szerint ez a szám akár 2,3 millió tonnára is növekedhet a Verknebakanszkij blokk esetében, egy 2008-ban kezdődött technológiai fejlesztés következtében.

A térsében több cementgyár is van, ezért csak olyan vevő kerülhet szóba, akinek vannak egyéb érdekeltségei hasonló területeken. Kvetnoj megfelel ennek a kritériumnak és egyes közelálló, nem hivatalos források szerint célja csupán az egyik modern épületegyüttes megtartása, míg a másik ingatlant a terjeszkedő Novorossziszk kereskedelmi kikötőnek szeretné továbbadni. Jellemző a térségre, hogy a beton kínálata messze meghaladja a keresletet a Szocsiban zajló olimpiai előkészületek ellenére is, ezért elég nehéz vevőt találni a kitermelt cementre

Egyelőre az üzletet hivatalosan nem erősítették meg, de az elmúlt hónapok eseményei arra engednek következtetni, hogy Baturina minél előbb szeretne megszabadulni kétes eredetű befektetéseitől. A két cementgyár Krasznodarban az Inteco cégcsoport tulajdonában van jelenleg, amelynek Baturina az egyik tulajdonosa. A cég multi-dimenzionális tevékenységet folytat, kiemelt figyelmet fordítanak a különböző ingatlanügyekre, illetve építkezési beruházásokra.

Rózsa József

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »