Rendet vágnak a származási szabályokban

Egy olyan megállapodás aláírásáról döntöttek szerdán az állandó képviselők, mely rendet vágna az euromediterrán származási szabályok területén.

Az állandó képviselők szintjén szerdán megállapodás született egy olyan egyezmény aláírásáról, amely az euromediterrán származási szabályokat rendezné, és amely kézzelfogható gazdasági értéket képvisel (azaz kedvezményes vámtételeket jelent) a dél-mediterrán és a nyugat-balkáni térség országai számára.

Jelenleg az EU és az említett régiók több országa között kedvezményes kereskedelmi megállapodás van érvényben. Ahhoz, hogy egy termék kedvezményes elbírálás alá essék, ezen országok egyikéből kell származnia, ami azt is jelenti, hogy a gyártási folyamat során bizonyos hozzáadott értéket kell elérni a származási országban.

A régió több országában elért kumulált hozzáadott értéket azonban eddig nagyon nehezen lehetett meghatározni. Ám mostantól a térség egyes országaiban produkált hozzáadott értéket hozzá lehet adni annak meghatározásához, hogy az adott termék vajon eleget tesz-e a preferenciális elbírálás feltételeinek.

Mindezeken túl eddig meglehetősen nagy fejtörést okozott a kétoldalú jegyzőkönyvek rendszere is: ha ugyanis az adott térségben megváltozott valamely szabály, akkor az azt is jelentette, hogy körülbelül hatvan másik kétoldalú egyezményt kellett módosítani. Ez azonban mostantól megszűnik, hiszen a jegyzőkönyvek ezen hálózatát egy egységes egyezmény fogja felváltani.

A magyar elnökség közleménye szerint a most tető alá hozott megállapodás segíteni fogja az érintett államok gyorsabb gazdasági növekedését, valamint hozzájárul az egész régió stabilitásához, és enyhít a migrációs nyomáson is.

A múlt heti EU-csúcs végkövetkeztetéseiből adódóan a magyar elnökségre számos feladat hárult (például a szélesebb piaci hozzáférés vagy a migráció témakörében); a szerdai megállapodás lényegében az első kipipálható pont az elnökség ezen házi feladatainak a listáján.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek