Szlovákia tavaly minden harmadik strasbourgi pert elveszített

Szlovákia százhúsz esetből negyven alkalommal veszített tavaly a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán – ennyi esetben került megállapításra, hogy az ország emberi alap- vagy szabadságjogokat sértett.

Mindez az igazságügyi minisztérium 2010-es kimutatásából derül ki. Ivan Lexa esete a vesztes ügyek között van. Az egykori belügyminiszter és titkosszolgálati főnök, akit Michal Kováč elhurcolásával kapcsolatban vetettek fogságba az európai szervekhez fordult – 2003 októberében, s 2010 januárjában mondták ki az ítéletet, miszerint a fogságba vétele törvénytelen volt. Lexának összesen hétezer eurós kártérítést ítéltek meg.

Összesítve a testület 568 Szlovákiából származó panaszt tárgyalt tavaly, ez eggyel kevesebb, mint amennyit 2009 folyamán, százhúsz esetben pedig döntést is hozott. Hatszázhatvannégy beadványt visszautasítottak vagy nem fogadtak. Összességében jóval több panasz érkezett az ország címére mint korábban bármikor, 2006-ban például csak 64, egy évvel később 59, de még 2009-ben is csak 42 esetben született döntés szlovákiai ügyekkel kapcsolatban. Minden esetben egyéni kezdeményezésről volt szó, Szlovákia egyetlen más állam ellen sem nyújtott be beadványt, és az ország ellen sem folyik hasonló eljárás. A legtöbb panaszos a bíróságok ítéleteivel kapcsolatban emelt kifogást. Összesen 514,48 millió eurót követeltek, de ebből csak 641 647 eurót ítéltek meg nekik.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek