Biciklizve hegedülte végig Dél-Amerikát Obama

Egy hangzatos washingtoni szállóigével élve, Obama elnök a hétvégén bebizonyította, hogy „egyszerre tud járni és rágózni”. Az elnök „kirándulósra” tervezett dél-amerikai körútján egyformán kijutott a kereskedelmi egyeztetésekből és a líbiai háborúból is.

A pénteken kezdetét vevő ötnapos – összesen három dél-amerikai országot érintő – körutat eredetileg minden komolyabb diplomáciai bonyodalmat mellőző kiruccanásnak tervezte a fehér házi stáb, rengeteg nézelődéssel, kulturális programmal; az elnök a közvetlen családi körén kívül az anyósát és az egyik barátját is magával vitte – írja a Los Angeles Times. Noha a brazilok élénk figyelemmel követték a washingtoni vendégek látogatását, a CNN hírcsatorna több ízben is megszakította Obama gazdasági beszédeinek tudósítását az aktuális líbiai breakingekkel. Az elnök körül rajzó nemzetbiztonsági kísérőknek komoly gondot okozott, hogy a brazil tanácskozások megzavarása nélkül tudják meggyőzni az otthoniakat: Obama házon kívül is képben van. Az elnök távolléte sokak szemében keltett visszatetszést:

Harcoló csapataink vannak a tengerentúl és nukleáris krízis Japánban. Valóban felfedezhető egyfajta disszonancia a déli félteke irányában támadt érdeklődésében, amikor éppen minden máshol történik” – idézi a LA Times a republikánus elemzőt, Byron Allent.

Obama stábja azzal védekezett, hogy a biztonságos kommunikációs csatornáknak, és a jól képzett tanácsadógárdának hála az elnöknek nem okoz nehézséget egyszerre háborúzni Líbiában és új piacokat nyitni Brazíliában. A latin-amerikai ország az Egyesült Államok után a kontinens második legnagyobb gazdaságával rendelkezik.

A jelenlegi egyeztetések egyik nagy tétje a brazil rendezésű 2016-os olimpia, a 200 milliárd dolláros építkezési projektből az amerikai vállalatok is szeretnének egy falatot. A líbiai hadműveletek miatt néhány sajtótájékoztató ugyan rendkívüli elnöki eligazítássá lett átszervezve, Obama programja csak csekély módon csúszott el. A szerdai hazautazás például néhány órával előbbre lett hozva, így az elnök már nem tudta meglátogatni El Salvador maja romjait – adja hírül az USA Today.

Tatai Gábor

Friss hírek