Bugár is a koalíció bomlását vizionálja

Bugár Bélát, a Most-Híd elnökét kérdezte sme.sk portál arról, hogy miként látja a kormánykoalíció jövőjét azok után, hogy a Kereszténydemokrata Mozgalom képviselője, Radoslav Procházka ismét az ellenzékkel szavazott, amikor támogatta a Smer által előterjesztett állampolgársági törvényt. Bugár szerint az ilyen példák a pokolba vezető utat jelenthetik.

Radoslav Procházka szavazásával megsértette a koalíciós szerződést?Ha a kormánykoalíciós képviselők úgy viselkednének, mint ő, könnyen előfordulhat, hogy néhány törvényjavaslatunk megbukik. Procházka egy nagyon veszélyes precedenst teremtett. Lehet jó jogász, de meg kellene tanulnia, hogy a politikában kompromisszumokra van szükség. Ezt a szabályt ő már februárban megszegte.

Azt mondta, hogy ezek után már az önök képviselőinek sem kell a korábbi megegyezésekhez tartaniuk magukat. Fennáll annak a veszélye, hogy ezek után a Most-Híd képviselői is másként szavaznak? Például a vállalkozókat érintő elvonások esetén?

A vállalkozókról tárgyalunk. Eddig is több olyan példa volt arra, hogy képviselőink másként akartak szavazni, de meggyőztük őket. Képzeljük el, hogy győzködünk egy koalíciós képviselőt: nem szavazhatsz másként, mert ez kormányjavaslat. És erre ő azt válaszolhatja: Procházkának lehetett?

Ezek után már meg sem próbálkozik ezzel?

Lehet, hogy ez már nem is sikerülne, és már kedvem sem lesz hozzá. Így nem létezhetünk sokáig. A KDH februárban azt mondta, Procházka semmi olyan rosszat nem tett, amiért meg kellene őt büntetni. Azt mondják, nem szegte meg a koalíciós szerződést. Most már ezt bármelyik képviselő megteheti, akár a miénk is. És ez a pokolba vezető út

Lát esélyt arra, hogy ősszel közös nevezőre jutnak az állampolgársági törvény ügyében?

Ezt most nem tudom megmondani. Partnereinknek tudatosítaniuk kell, vagy fogcsikorgatva, de megszavazzuk a kompromisszumos javaslatokat, vagy nem lesz semmi.

Előfordulhat, hogy Igor Matovič javaslatát szavazzák meg?

Amennyiben ezt az ellenzékkel érik el, fel kell vállalniuk, hogy ezzel Robert Fico visszatérését gyorsítják meg. Ez nem csak ezt a törvényt érinti. Képzelje el, mi lenne, ha a mi képviselőink úgy viselkednének, mint a KDH egy része a sörre vonatkozó adójavaslat esetében. Az a gond, hogy néhány képviselő önálló életet kezdett élni.

Matovič még kormánykoalíciós képviselő?

Ezt kérdezze meg tőle. De ő legalább elnézést kért, hogy tévedett a szavazásnál. Procházka még ezt sem tette meg.

Felvidék.ma

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »