Fiatal vállalkozók kaphatnak hatalmas segítséget

A fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus az Európai Unió kísérleti programja. Lényege, hogy az új vállalkozóknak lehetősége nyílik más tagállamok tapasztalt üzletembereitől tanulni. Új dossziénk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze.

Az Európai Bizottság 2009 februárjában indította be az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak (EYE) programot. A kísérleti szakaszban működő terv lehetővé teszi, hogy fiatal üzletemberek eltöltsenek egy-hat hónapot egy másik tagállamban székelő vállalkozásnál. Az Erasmus tanulmányi ösztöndíjjal járó felsőoktatási diákcsere-programhoz hasonlóan az ambiciózus vállalkozók megközelítőleg havi 1000 eurós díjban részesülnek, hogy egy tapasztalt üzlettulajdonos minden mozdulatát követve fejlesszék saját képességeiket és elősegítsék a határokon átnyúló tudásáramlást.

Az EYE program része a 2008 júliusában bemutatottkisvállalkozói intézkedéscsomagnak. A szakpolitikai keret feladata a vállalkozói kedv javítása és a a kkv-k számára a közös piac jobb kihasználásának biztosítása. Az EYE programot egy második és harmadik évre, sőt, előreláthatóan 2012 februárjában induló negyedik évre is kiterjesztik. 2011 februárjára 332 ember van túl a képzésen és jelenleg 200-an tartózkodnak külföldön, de a szervezők nehezen találnak készséges fogadó vállalkozásokat. A Bizottság tisztségviselői szerint a programot a tízszeresére kellene növelni ahhoz, hogy egy szélesebb és hosszabban tartó hatást gyakoroljon a határokon átnyúló vállalkozásokra.

Magyarországon jelenleg elvileg négy szervezet: a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, az ITD Hungary Zrt, a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft, illetve a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara végzik a jelentkező fiatal vállalkozók és a fogadó vállalkozók közötti kapcsolat megteremtését, és a program pénzügyi lebonyolítását. Tapasztalataink szerint azonban azEYE hivatalos oldalán a négy szervezet közül háromnál hibás telefonszám szerepel, a legrégebben pedig az éppen teljes átalakítson áteső ITD foglalkozik a programmal.

Magyarország a programban ezért messze lemarad a két éllovas országtól, Olaszországtól és Spanyolországtól, ahonnan a legutóbbi pályázati körben az összes jelentkező vállalkozó 47 százaléka érkezett.

A program kiválóan illeszkedik az Európa 2020 gazdasági növekedési programhoz (lásd dossziénkat) és azon belül az oktatás-innováció-vállalkozás támogatás egyesítését célzó Innovatív Unió programhoz (lásd dossziénkat). Az EYE már most is tükrözi azt a szemlélet, amely szerint az innováció, a tanulás és a vállalkozás keretprogramjait célszerű összevonni.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek